Seminarul Inițiere în coaching susținut ieri, 9 noiembrie, de Loredana Latiș, a înregistrat un record de participare pentru un eveniment de dezvoltare personală, peste 700 de persoane. La care se adaugă alte câteva mii de persoane care au urmărit transmisia live a evenimentului.
Despre Loredana Latiș sunt multe de spus, dar să consemnăm câteva fapte obiective: director al Societății Române de Coaching și fondatoare a Academiei de Coaching, a lucrat cu peste 1200 de persoane în calitate de coach și i-a îndrumat să-și depășească provocări apăsătoare în carieră și relații, obținând rezultate pe care subiecții nu le credeau posibile.
Pe latura subiectivă să mai reținem că, așa cum susține Adriana Bahmuțeanu, Loredana i-a redat încrederea în sine. “Este o fire pozitivă, care reușește să vadă lucrurile în profunzime. Felul în care analizează întâmplările și te face să găsești răspunsuri, cu siguranță sunt lucruri care te schimbă”, susține prezentatoarea TV.
“Când ai o problemă a cărei soluție nu o găsești, poți apela la coach”
Coaching-ul este un curent care a luat amploare în ultimul deceniu în SUA, totuși, în România, se află încă la început și se pare că este destul de greu să găsești un coach care să te poată ajuta să îți schimbi viața.
Am asistat la numeroase astfel de întâlniri, prelegeri, workshopuri, unele mai puțin inspirate decât altele. Am admirat dinamismul Ceraselei Rogen și am plecat cu dorința de a schimba ceva în bine după seminarul Loredanei Cred. Simt. Acționez!
Adaptarea, sau să faci mult, cu puțin
Dar ceea ce m-a surprins cu toate aceste ocazii a fost numărul mare de participanți, interesul manifestat de aceștia și dorința de a se transforma într-o variantă îmbunătățită, a lor. Care este oare resortul care îi face pe toți să se concentreze asupra lor, să-și găsească resurse nebănuite și să-și dezvolte aptitudini nesperate în lupta lor pentru o existență mai bună? Să fie oare simpla dorință de autodepășire sau o formă de adaptare la societatea care ne învață permanent că trebuie să scoatem maximum din ceea ce avem, oricât de puțin s-ar părea că avem.
Două lucruri îmi par însă certe: există o piață în expansiune pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltare personală și există literatură de specialitate și persoane cu adevărat valoroase, care pot oferi asistență în domeniu.
Cum aleg să se marketeze acestea și faptul că printre piese originale se mai strecoară și replici, sunt adevaruri general valabile.
Ca în orice domeniu, poți însă învăța cum să recunoști originalul.