Dorința de a fi admirate există în fiecare dintre noi. Priceperea de a deveni și menține atrăgătoare o putem dobândi, cu ajutor specializat și puțină tenacitate.
Interviul pe care mi l-a acordat Irina Markovits se concentrează asupra stilului, eleganței și cum poți face să fii mereu în tendințe.
Irina este consultant de stil, creator de imagine, personal shopper și jurnalist de modă.
Din martie 2012, Irina susține “Fii propria ta stilistă”, primul și singurul curs de stil și educație vestimentară pentru femei desfășurat în București, Cluj, Timișoara, Brașov, Sibiu, Constanța, iar din martie 2013 derulează “Style Masterclass”, cursuri cu durata de o zi și Style Conversations workshopuri bi-lunare de modă, tendințe și stil personal, în parteneriat cu Stefanel Romania.
1. Despre anul recent încheiat, ce a adus bun (și) din punct de vedere profesional, pentru tine?
Concret, câteva proiecte importante de educație stilistică (între cele mai frumoase, de anvergură și „cu bătaie lungă” este un program de instruire pentru angajatele magazinelor NISSA), o îmbogățire a portofoliului de cursuri pentru clienți corporate, o prezență extraordinară a femeilor la workshopurile mele Style Conversations, un nou design al blogului Style Diary și mult mai multe cititoare, o certificare internațională în Style Coaching și multe altele. Altfel, vorbind din punct de vedere uman, anul trecut mi-a adus o viziune clară a business-ului, o înțelegere mai profundă a procesului prin care trec femeile în momentul în care încep un demers stilistic, o prioritizare a dorințelor mele.
2. Ce îți propui pentru anul 2016?
Să trăiesc cu bucurie. Este un an în care îmi doresc să fac mai puține lucruri din obligație sau sub presiunea a diverse așteptări. În schimb, mi-am propus să fiu atentă la activitățile, oamenii, lucrurile, contextele care îmi aduc o stare de bine, să îmi cultiv starea de bucurie interioară.
3. Ce este stilul și cum poate fi dobândit?
Stilul vestimentar este o expresie exterioară, complexă și multifațetată, a universului propriu. Prin îmbrăcăminte ne exprimăm, printre altele, gusturile, tiparele de shoping, nivelul de entuziasm pe care îl simțim în fața garderobei, atenția pe care o acordăm aspectului nostru și modei, percepția pe care o avem despre vârstă, siluetă, rol în societate, senzualitate și feminitate…
Deși pare conceptual sau greu de dobândit (mai ales dacă ne comparăm cu femei îmbrăcate modern, elegant, ireproșabil), stilul poate fi rezultatul unui exercițiu zilnic și al unui demers de durată. Ca orice demers similar, schimbarea și evoluția cer timp, un minim efort și consecvență. Învățăm să avem stil în momentul în care înțelegem ce se armonizează cu silueta, morfologia și fizionomia noastră, ce se potrivește stilului de viață și profesiei, plus câteva reguli esențiale de stilism personal (cum asortăm culorile, cum purtăm accesoriile, cum construim o garderobă și o ținută). Pe parcurs, adăugăm acestor principii și o viziune: ne imaginăm care ar fi versiunea noastră stilistică la superlativ, căutăm fotografii care să ne inspire și cu care rezonăm, identificăm piesele vestimentare care ar reproduce acele ținute ș.a.m.d.
4. Ce face un consultant de stil și imagine?
Dacă vorbim de sesiunile individuale de stil, consultantul educă stilistic, își ajută clientele să obțină imaginea dorită, le susține dorința și nevoia de schimbare, le încurajează creativitatea. Abordarea pe care o prefer și o aplic este a unui proces care pleacă de la abstract (imaginea sau stilul dorite, cuvinte-cheie care descriu sau transmit acel tip de stil) și, pas cu pas, ajungem la foarte concret (piese vestimentare necesare, croieli armonizate cu silueta, componența garderobei, feedback săptămânal pe ținute).
Separat, un consultant de stil și imagine poate avea proiecte de styling cu locații de shopping, cu branduri de fashion, cu organizații multinaționale, cu reviste și bloguri…
5. Care sunt tendințele anului 2016, ce ar trebui să facem pentru a fi In Trend?
Piese vestimentare din piele întoarsă, cămașa albă reinventată (adică total diferită de cea clasică, simplă!), influențe ale stilului „flamenco” (volane mari pe bluze, fuste și rochii, roșu incandescent, aplicații și broderii preluate din costumul de toreador, bolerouri), pliseurile și denimul subțire, în multe forme (trench-uri, rochii, pantaloni trei-sferturi, bustiere, cămăși), plus duo-ul culorilor anului-roz pal/ bleu seren – sunt câteva dintre trendurile purtabile ale primăverii 2016 și își vor face ușor loc în garderobele noastre.
Cea mai simplă și la îndemână variantă de actualizare a garderobei e introducerea de accesorii în culorile-vedetă ale sezonului (o eșarfă cu imprimeu roz-bleu-alb, un colier cu pietre în aceste nuanțe). La fel de simplu este să cumpărăm câteva piese cu croieli clasice în aceleași culori: o fustă conică, o rochie de zi, un cardigan sau un pantalon. Astfel, efortul stilistic este minim, dar impactul vizual este remarcabil. Dacă suntem îndrăznețe, alegem calea croielilor cu adevărat în tendințe, pe care avem grijă să le asortăm cu încălțăminte modernă și cu alte piese actuale.