Peștele ne face mai deștepți și sănătoși

Specialiștii in nutriție recomandă alimentația sănătoasă, echilibrată și practicarea sportului pentru evitarea obezității, a bolilor cardiovasculare sau a diabetului. Din toate dietele propuse de aceștia peștele este nelipsit.

Nu este nevoie să ne plasăm la extreme pentru a trăi în mod sănătos. Este bine să reducem consumul de grăsimi sau carne roșie și să includem în dietă legumele, fructele, cerealele și peștele.

Să nu uităm îndemnul mamei că „peștele te face mai deștept”. S-a demonstrat științific că peștele asigură organismului și sistemului nervos un aport de nutrienți, prin conținutul său bogat în proteine de calitate, vitamina D și acizi grași Omega-3. La tineri crește capacitatea de concentrare și memorare, iar la vârstnici reduce riscul apariției celei mai de temut afecțiuni neurodegenerative: boala Alzheimer. 
De aceea, medicii încurajează consumarea a până la 300 de grame de pește și fructe de mare pe săptămână. În cazul gravidelor recomandarea este de 350 de grame/săptămânal. Acizii grași Omega-3 sunt esențiali în prevenirea degenerării maculare, ajutând la păstrarea acuității vizuale și a sănătății oculare pentru mai mult timp.

Numeroase studii de specialitate au arătat că persoanele care rezervă săptămânal două mese consumului de pește sunt mai puțin predispuse să facă un atac de cord, prin comparație cu persoanele care mănâncă pește doar o dată pe lună.

Cu un conținut redus de calorii, peștele este alimentul ideal în dieta celor care doresc să slăbească dar și a celor care vor să își mențină greutatea. El nu ar trebui să lipsească din alimentația celor care fac sport intens, deoarece are capacitatea de a ajuta sistemul muscular să se recupereze.

Conținutul de vitamina D din pește mai aduce un beneficiu despre care multă vreme nu s-a știut: acela de a îmbunătăți calitatea somnului.

Pe lângă consumul de pește proaspăt sau congelat, Podravka recomandă conservele de pește Eva, de la sardine în ulei vegetal sau ulei de măsline (a doua sursă de acizi grași Omega-3), sau în ulei vegetal cu lămâie, în sos tomat sau în sos picant. Pe lângă sardine puteți alege Eva file de hering sau macrou în ulei vegetal sau în sos tomat, dar și EVa șprot în ulei vegetal sau în sos tomat.

Știați că istoria conservelor a început acum 210 ani în Franța și Anglia? Și că prima fabrică de conserve din carne din Ţările Române s-a deschis la Galați în 1844, care a devenit, pentru o perioadă, principalul furnizor al Marinei Regale Britanice?

 

Leave a Reply