E unanim acceptat faptul că toți tindem să avem o viață echilibrată, să ne ferim de excese, să respectăm natura, să trăim mult și să murim sănătoși. Și nu în ultimul rând, e trendy să fii “green”. Dar să-ți îngădui mici plăceri face parte din normalitate și nu e cazul să te învinovățești pentru acest lucru.
Restaurantul La Mama Ateneu a fost duminica aceasta gazda unui eveniment având drept temă Ziua Recoltei, unul din suita celor care promovează valorile și portul popular românesc, dar și modul tradițional al românului de a se bucura de lucrurile simple, făurite de mâinile sale.
Printre elementele ce dau savoare acestui gen de evenimente, pe care proprietarul lanțului de restaurante le cunoaște și le respectă cu strictețe, s-au numărat preparatele autentice, specifice gastronomiei românești, nelipsitul taraf de lăutari, dar și un inedit concurs de zacuscă, jurizat de specialiști și supervizat cu îngăduință și fără implicare, de cheful Cătălin Scărlătescu.
În fața juriului s-au aliniat 16 străchinele conținând tot atâtea variante ale îndrăgitului preparat, denumit generic zacuscă. Deliberarea a fost dificilă, dar savuroasă, întrucât concurența a fost strânsă. Marian Timofti, Președinte al OSR, Chef Liviu Chiorpec și Ileana Petrache, blogger, mi-au fost colegi de jurizare, onorându-mă cu opiniile lor, mult mai avizate. A fost premiată o zacuscă tradițională, pregătită de Florica Niculescu, dar au fost menționate și două specialități, realizate de echipa La Mama și respectiv de Gabriela Niculescu.
La loc de cinste s-a aflat ia românească, mulți dintre cei prezenți purtând un astfel de obiect vestimentar. Și tot o ie, oferită de Atelierul de creație By Ionela Bran, a fost premiul pentru cea mai bună zacuscă.
Ce a lipsit? A lipsit încrâncenarea, pentru că întreaga sărbătoare, inclusiv competiția, au fost dominate de relaxare și bucurie, așa cum gazda noastră, Catălin Mahu și-a propus. S-a băut vin de la Sarica Niculițel, s-au mâncat brânzeturi din Mărginimea Sibiului, chiar de lângă Sibiu, “nu de lângă Craiova”, cum a ținut să sublinieze amfitrionul, care a verificat personal sursa. S-a ascultat muzică lautărească autentică și s-a mai și cântat. Cam așa cum fac românii când se bucură de viață și de roadele muncii lor.
Pentru că e firesc să ne permitem (mici) indulgențe, nu-i așa?
One comment