Una dintre cele mai prețuite piese ale recuzitei unei mirese, buchetul, are o istorie interesantă și puțin cunoscută. Înainte de a deveni obiect strict decorativ și vânat de toate participantele la ceremonie, încă nemăritate, acesta a avut un rol practic, nebănuit.
Buchetul poate fi folosit, de către mireasă, pentru a exprima sentimentele acesteia, prin intermediul florilor și a semnificației lor: trandafirii reprezintă iubitea eternă, liliacul – prima dragoste, garoafele – fascinația. El poate adăuga frumusețe și eleganță unei mirese și poate spune multe despre ea, motive pentru care i se acordă mult timp și atenție, în procesul de pregătire a evenimentului.
Dar rolul pur decorativ al buchetului a apărut abia în secolul al XVIII -lea. Purtarea buchetului doar ca accesoriu a înlocuit scopul mult mai pragmatic al acestuia, avut cu câteva secole în urmă. Pentru că igiena precară, determinată de condiții obiective, cum ar fi lipsa apei curente, genera necesități greu de admis în zilele noastre. Oricât de ciudat ar părea, chiar și în orașele europene cu tradiție, oamenii se îmbăiau extrem de rar. Conform Hufftington Post, în secolul al XV – lea oamenii făceau baia anuală în mai, iar nunțile aveau loc în iunie, deci buchetul era destinat să prevină neplăcerile și să o facă pe mireasă să fie înconjurată de miresme plăcute.
Un alt obicei popular în acele timpuri era purtarea buchetului compus din ierburi, condimente și chiar usturoi. Acesta avea drept scop înlăturarea spiritelor rele, deci tot un rol practic, pentru acea perioadă.
În ccea ce privește tradiția de a arunca buchetul, aceasta a apărut ca urmare a adaptării unui alt vechi obicei: mireasa era considerată extrem de norocoasă în ziua nunții, iar oaspeții puteau rupe o părticică din rochia acesteia, drept talisman. Dar acest lucru nu era pe placul tuturor mireselor, întrucât rochia era la fel de îndrăgită ca și astăzi. Astfel s-a născut un compromis, iar mireasa a început să arunce jartiera și buchetul.
În zilele noastre, buchetul devine din ce în ce mai sofisticat, el fiind deseori sursa de inspirație pentru toate aranjamentele florale ale nunții, iar uneori este înlocuit, de către miresele excentrice, cu obiecte dragi lor. Dar pare să rămână ferm pe poziție, greu de detronat.
(credit foto: youtube)