Piesa centrală a portului tradițional românesc, indiferent din ce zonă a țării provine, este IA. Tocmai din acest motiv, de Sânziene, zi cu încărcătură specială în tradiția poporului nostru, Ia românească este sărbătorită la nivel universal.
Ia autentică românească presupune cusătură manuală în întregime, cu migală și pasiune, cu fir de bumbac, fir de mătase sau fir metalic. Modelele sunt diferite și delicate în același timp, broderia aflându-se atât pe partea centrală a iei, cât și pe mânecile acesteia. Fiecare ie poartă în spate o poveste. Motivele principale sunt fie florale, specifice zilelor de sărbătoare precum: ieșitul fețelor la joc, logodna, căsătoria, etc., fie geometrice, decorate cu motive florale stilizate, specific zonei din care aparțin, fie exprimă pasiunile strămoșilor noștri (mesaje însemnate în lemn cu dalta, cuțitul sau horjul, asemeni împunsăturilor acului pe suprafața țesăturii de bumbac).
“Ia este cea mai simplă și puternică declarație despre propriile valori. Ia trebuie să fie autentică, pentru că doar așa își poate spune, cel mai bine, povestea țesută în simboluri. Ia vorbește despre tine, despre credințele și idealurile tale, Ia te alege să o porți – ea pe tine, nu invers! Ia se poate purta aproape oriunde și oricând, atâta timp cât ea se potrivește personalității tale. Este o piesă extrem de versatilă și permite nenumărate combinații, de la cele mai conservatoare ținute și până la cele mai stylish apariții. Poate fi ‘’piesa de rezistență‘’ a unui styling reușit, iar restul elementelor trebuie să îi susțină originalitatea și să i-o pună în valoare. “, a declarat Maria Andrei – Style and Lifestyle Director.
Ia românească este o mantie protectoare pentru gândurile rele, invidie și gelozie. Atributele feminității sunt dezvăluite printr-o imagine creață din formele geometrice încadrate măiastru sub forma florală, ducând cu gândul către puritatea florii de lotus și mirosul magnific al câmpului plin de flori.
Mesajele pe care iile le transmit sunt legate de dragoste și frumos, fiecare simbol cusut transmite un anumit mesaj, are o anumită însemnătate și redă povestea și ordinea firească a lumii. Există diferite simboluri ascunse cu grijă și îndemânare, pe care doar ochiul experimentat le poate identifica cu ușurință. Povestea ,,Florilor de ie” este stans legată de frumusețea fetei care a cusut-o, dar și de dorința aceasteia de a avea copii frumoși și sănătoși.
“Flori de Ie este un concept de suflet, pe care ne dorim să îl descopere cât mai mulți iubitori de artă, de tradiții românești și de frumos. Atât colecția de îi vechi, cât și piesele contemporane ce reproduc modelele autentice reprezintă o frântură din istoria neamului românesc, o poveste ce a dăinuit în timp, iar misiunea acestui proiect este aceea de a continua această poveste, de a o promova peste tot în lume și de a nu lăsa ca această comoară inestimabilă, ia românească, să se piardă odată cu trecerea timpului. Recunoscut ca și un brand unic, care promovează poveștile neamului românesc, cusute atent și meșteșugite în ia românească, Flori de ie a demonstrat în ultima perioadă, prin adaptarea ținutelor tradiționale la cerințele internaționale, că ia românească poate deveni un obiect vestimentar în care se regăsesc tendințele fashion, devenind astfel un obiect vestimentar urban foarte apreciat la nivel internațional.” a declarat Cristina Chiriac – Fondator Flori de IE.
Produsele Flori de IE sunt fabricate în România în atelierul Flori de IE și păstrează cromatica și croiul modelului original, continuând astfel tradiția românească. Produsele se disting prin autenticitate, atenția pentru detalii, pasiunea pentru handmade, dar și cromatica deosebită, realizată într-o manieră modernă. Produsele sunt disponibile pe site, în magazinul Molecule F din Promenada Mall și în showroom-ul Flori de IE din București.
Credit foto: Remus Agatinei pentru www.maria-andrei.ro, #mlifestyle.