Coletul Creativ la Sat, un proiect de dezvoltare culturală

Timp de patru luni, 80 de copii din cadrul a 4 școli membre în Cluburi ACTIV CELS și premiate pe locul 1 în cadrul competiției naționale CELS (Călătorie Educativă în Lumea Satului) vor face schimb de informații despre tradițiile, obiceiurile și sufletul locului natal prin colete creative. Coletul Creativ la Sat este un proiect desfășurat în perioada martie-iunie, de Asociația Lume Bună și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Într-un raport realizat de World Vision România referitor la bunăstarea copilului din mediul rural în 2018, se arată că 79% dintre tineri sunt implicați în muncile gospodărești, lucru ce duce la suprasolicitare, oboseală cronică și implicit la abandon școlar după finalizarea ciclului gimnazial. Același raport subliniază motivele abandonului: rezultatele școlare slabe (51%), costul mare al educației și preferința adolescenților de a obține un venit (31%).  Aspirațiile educaționale ale părinților vizează în mare parte urmarea liceului și doar 12% dintre ei recomanda copiilor să urmeze o școală profesională sau studii universitare.
În acest context, proiectul Coletul Creativ la Sat are ca obiectiv principal stimularea creativă a copiilor și implicarea lor în istoria culturală a satului natal, cât și apropierea lor față de școală și activități nonformale. Proiectul va crea 2 legături între 4 școli prietene: Școala Cucorani (în colaborare cu Școala Stăncești), Botoșani alături de Școala Bătrâni, Prahova, iar Școala Sinca Veche, Brașov alături de Școala Liebling, Timiș.
„Proiectul aduce un plus de energie creativă, îi provoacă pe copii să își promoveze propriile valori culturale și să descopere specificul cultural din alte regiuni ale țării. Cele patru școli prietene își vor trimite Colete cu „zestrea” culturală specifică satului lor: legende și povești locale, rețete specifice zonei, fotografii, înregistrări cu muzică și dansuri populare, desene realizate de copii și multe altele.


Pornind de la conținutul coletului primit copiii vor organiza un eveniment despre școala prietenă-reușind să strângă comunitatea în jurul unui eveniment cultural organizat chiar de ei. Implicarea în proiect dezvoltă copiilor creativitatea, bucuria de a descoperi valori culturale din alte regiuni, dar și responsabilitatea prin realizarea evenimentului cultural local”, spune Larisa Popescu, Președinte Asociația Lume Bună.
La sfârșitul proiectului, fiecare școală va organiza un eveniment local în perioada 01-09 iunie 2019. Acesta va include o expoziție cu obiectele primite de la școala prietenă cât și momente artistice și degustări de prăjituri gătite după rețetele primite în coletul creativ. La finalizarea proiectului, profesorii coordonatori vor participa alături de câte 3 copii din fiecare școală, la Tabăra Urbană realizată în București, în perioada 02-05 septembrie 2019. În cadrul taberei vor luă parte la ateliere, activități creative și, desigur, își vor prezenta moștenirea locală primită de la școala prietenă într-un eveniment special.
Coletul Creativ la Sat vine ca o continuare a Proiectului Revista Creativ la Sat prin intermediul căruia copiii sunt încurajați să descopere istoria locului natal, să o dezvolte prin desene, jocuri și activități artistice, într-un mod cât mai (re)creativ, să colaboreze și să comunice deschis, astfel încât implicarea în proiectele extrașcolare să le aducă bucurie față de procesul de învățare și grijă față de patrimoniul local.

Leave a Reply