Cartea “Bunul doctor din Varșovia” de Elisabeth Gifford a apărut la editura Meteor

Editura Meteor anunță publicarea volumului “Bunul doctor din Varșovia” de Elisabeth Gifford. Este istoria romanțată din spatele unei povești reale, despre doctorul polonez care a salvat mulți copii din mâinile naziștilor, poveste ce a fost ecranizată de mai multe ori, în decursul timpului.

Pe numele său adevărat Henry Goldszmit, Janusz Korczak – pseudonim adoptat după ce a devenit un scriitor celebru în Polonia – s-a născut în 1879 ca fiu al unui avocat evreu bogat. Acesta,  împreună cu soția sa frecventau deopotrivă prieteni polonezi și evrei, în Varșovia de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Korczak a fost un pionier al bunăstării și psihologiei copilului. În tinerețea sa, la începutul secolului XX, el a privit în jur și a început să întrebe de ce erau nefericiți atâția copii. Korczak i-a învățat pe copii și pe adulți să se trateze reciproc cu empatie.

El a înțeles că atunci când națiunile decid să nu aibă grijă de copii, civilizația este pe punctul de a se dezintegra, adică exact ce s-a întâmplat când Reichul nazist a decis să ucidă mii de copii în 1942, la Varșovia, în Polonia și în toată Europa. Nu poate exista un contrast mai mare decât această decizie teribilă, comparativ cu voința lui Korczak de a proteja drepturile și fericirea copiilor săi, până chiar în ultimul moment când i-a însoțit în lagărul morții.

Este o lectură deopotrivă interesantă și emoționantă.
Cartea poate fi comandată la www.librarul.ro

 

Leave a Reply