Sezonul vacanțelor înseamnă bucuria timpului liber petrecut în natură, pe plajă, în drumeții sau doar lenevind pe marginea piscinei sau în grădină. Dar oricât de mult ne-am delecta cu zilele lungi și calde de vară, trebuie să ținem cont și de pericolele expunerii prelungite la lumina solară.
Lumina solară are un rol crucial pentru sănătatea organismului. Ea contribuie la sinteza vitaminei D, absorbția calciului și a fosforului din alimente și fixarea lor în oase, dar și la menținerea unei bune funcționări a sistemului imunitar sau la combaterea depresiei. Însă, expunerea în exces favorizează apariția arsurilor solare sau insolației, crește riscul instalării cancerului de piele sau a bolilor cardiovasculare.
Trebuie știut că riscul apariției arsurilor solare crește la altitudini înalte, în contact cu apa sau în diminețile fierbinți de vară iar radiațiile UV sunt cele mai puternice între orele 10:00 și 16:00. Doar 15 minute de expunere la un soare puternic, fără o protecție a tegumentelor, sunt suficiente pentru ca pielea să fie deteriorată.
Soarele emite trei tipuri de radiații ultraviolete: UVA și UVB care afectează pielea neprotejată și provoacă arsurile solare, respectiv UVA, absorbite în cea mai mare parte de atmosfera pământului.
Arsura solară este o reacție inflamatorie a pielii, la acțiunea radiațiilor UV, prezente în lumina solară sau a expunerii la surse artificiale. Pielea înroșită este însoțită de sensibilitate, senzație de căldură și ulterior de bășicuțe cu lichid, echivalentul a unei arsuri de gradul I sau II.
În cazul arsurilor severe, apariția bășicuțelor cu lichid indică faptul că organismul a reacționat în mod natural pentru a proteja epiderma împotriva invaziei bacteriilor. Iar spargerea bășicuțelor cu lichid (fluid seric) va deschide o „poartă de intrare” pentru nedorite și periculoase infecții.
Pentru a calma durerea și usturimea, dar mai ales pentru a „repara” daunele produse de soare pielii, este nevoie de o intervenție rapidă și eficientă. Raniseptol arsuri spumă pentru piele deteriorată de factori termici și expunere la soare, susține regenerarea tisulară și are acțiune antiinflamatorie, aceste efecte benefice datorându-se pantenolului din compoziția sa.
Pantenolul este o substanță cu proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, cu efect regenerant, calmant, hidratant, de întărire a barierei hidrolipidice a pielii și accelerare a vindecării leziunilor cutanate. Concentrația mare (10%) de pantenol din Raniseptol arsuri îngrijește și calmează pielea iritată, înroșită și deteriorată din cauza factorilor termici și a soarelui.
Absorbit rapid în straturile superioare ale pielii, pantenolul este transformat în acid pantotenic (vitamina B5), creșterea locală a concentrației acestuia activând metabolismul în celulele epidermei, în țesutul subcutanat și membranele mucoase, accelerând formarea de noi celule în schimbul celor deteriorate și stimulând producția de colagen.
Raniseptol arsuri poate fi utilizat de adulți și copiii cu vârste peste 3 ani. Rezultatul: un efect de calmare și răcorire a pielii încinse și o îngrijire eficientă.