2 Mari Medalii de Aur, 40 Medalii de Aur, 14 de Argint la Premiile de Excelență Vinul.ro 2022

Recent, Casa Timiș a găzduit ediția cu numărul 14 a Premiilor de excelență Vinul.ro. Medaliile Vinul.ro au un rol de diferențiere calitativă în piață, afișarea lor pe sticle venind în sprijinul consumatorilor, oferind acestora argumente suplimentare de achiziție. 

La această ediție a Premiilor de excelență Vinul.ro au existat 4 comisii de evaluare compuse din 5 sau 6 membri, care au degustat fără să cunoască identitatea probelor prezentate și au punctat, media finală fiind cea aritmetică, calculată fără eliminarea extremelor. Vinurile au fost ordonate de către organizatori pe serii logice care să favorizeze comparația (pe soiuri / blenduri, seci / cu rest de zahăr, ordonate în funcție și de alcool și vechime) fiecare comisie a evaluat aproximativ 40 de vinuri, timpul total avut la dispoziție fiind de aproximativ trei ore și jumătate. Pentru situațiile în care au apărut diferențe foarte mari de notare între membrii comisiei, directorul tehnic al concursului, enologul și consultantul Liviu Grigorică (care nu a cunoscut nici el identitatea vinurilor), a stat la dispoziție pentru redegustare și discuții suplimentare, mai amănunțite.


56 vinuri românești (19 albe, 4 rose, 33 roșii) au fost recompensate pentru calități deosebite de către jurații Premiilor de excelență Vinul.ro 2022: 2 cu Mare Medalie de Aur (>95 puncte), 40 cu Medalie de Aur (90-94,9 puncte) și 14 cu Medalie de Argint. Nivelul competiției a fost unul ridicat – ultima medie pentru obținerea de medalie (Argint) a fost una care la alte concursuri asigură chiar și Medalia de Aur – 88,8 puncte, din 100 posibile. Astfel, la Premiile de excelență Vinul.ro 2022, 68 de vinuri au primit note aferente Medaliei de Argint dar nu vor primi și diploma propriu-zisă, ca urmare a limitării autoimpuse de către organizatori – de a premia cel mult 1/3 din numărul total al probelor înscrise. 13 vinuri românești albe, 2 rose și 25 de roșii au primit Medalie de Aur, în timp ce Argint au primit 6 vinuri albe, 2 rose și 6 roșii. Au fost acordate și 4 distincții Best in Class pentru vinuri (monovarietale) din soiuri românești (ar mai fi fost și pentru Fetească neagră Strunga, firește, dar deoarece a primit Marea Medalie de Aur nu am considerat că mai e nevoie de o nouă menționare specială).


Evaluările au beneficiat de prezența d.lui Luiz Alberto, fondatorul comunității internaționale #Winelover (aprox 30.000 de membri de pe tot globul) și s-au desfășurat în data de 27 septembrie în modernul resort enoturistic Casa Timiș, în #DealuMare, cu sprijinul extraordinar de valoros al gazdelor și al partenerilor: IPPU Packaging, restaurantele La Mama, agenția de proprietate intelectuală Weizmann Ariana & Partners, Atlasul Vinului Românesc.
Odată cu premiile Vinul.ro și-au făcut cunoscute distincțiile și GastroArt.ro, după cum a devenit deja tradițional în ultimii ani  (le puteți găsi pe site).

La redactarea accestui articol au fost folosite informații și fotografii de pe site-ul vinul.ro 

Leave a Reply