În România, numărul persoanelor cu tulburări din spectrul autismului este îngrijorătoare, având în vedere că aceștia au nevoi speciale. În prezent există peste 30.000 de copii care sunt afectați de această tulburare, iar de foarte multe ori aceasta se regăsește în asociere cu discriminarea.
De aceea, asociația The Story of Autism, organizație non-guvernamentală şi independentă, care cooperează permanent la optimizarea calităţii vieții, implicit de a apăra și de a promova drepturile persoanelor cu tulburări din spectrul autismului, continuă și anul acesta campania „STOP Discriminării, toţi copiii au drepturi egale”. Pentru aceasta se dorește ca piesa de teatru „Povestea lui Luca” să ajungă la câţi mai mulţi copii tipici şi dascăli din liceele din România.
„Autismul este o afecțiune care de foarte multe ori se regăsește în asociere cu discriminarea. La momentul actual, se poate observa că numărul persoanelor cu autism este în creştere. Asociația The Story of Autism își dorește să contribuie efectiv la intruziunea copiilor cu autism în societate prin metode creative dar în același timp să învețe copiii tipici să-și facă prieteni noi”, declară Alexandra Dreghiciu, fondatoarea Centrului The Story of Autism.
Povestea lui Luca este un spectacol de teatru educativ-incluziv pentru copiii tipici și pentru cadrele didactice și are drept scop de a aduce în lumină lumea interioară a copilului autist, dificultățile cu care se confruntă și maniera în care acesta percepe viața. Scopul ei este de a arăta că suntem egali în ciuda diferențelor cu care ne naștem și a faptului că ne dezvoltăm diferit.
Campania a avut un real succes în cursul anului trecut. Aproximativ 1.000 de elevi din mai multe școli din România au vizionat spectacolul, iar peste 20 de cadre didactice și aproximativ 30 de părinți au spus „DA” provocării de a înțelege comportamentul copiilor cu autism, să dorească să le devină sprijin în dezvoltarea personală.
Inconfundabil, The Story of Autism se remarcă prin dorința de a pune la un loc o mulţime de emoţii pozitive, contribuind cu întreaga energie la construcția unei societăți mai bune, bazată pe egalitate.
Spune STOP DISCRIMINĂRII, toţi copiii au drepturi egale!