Zilele de bucurie de început de primăvară se încheie pe 9 martie cu sărbătoarea celor 40 de Mucenici din Sevastia, în religia ortodoxă. Este prilej de bucurie pentru întreaga familie, întrucât copiii se delectează cu un dulce numit mucenici, iar bărbații cu un număr de pahare cu vin, cât mai apropiat de 40.
Este de fapt cea mai importantă sărbătoare a primăverii, premergătoare Paștelui, iar tradițiile numeroase și diferite în funcție de zona geografică nasc multe controverse.
În partea de sud a țării, în special în zona Munteniei, se pregătesc acest tip de mucenici. Sunt diferiți de mucenicii moldovenești pentru că sunt fierți și se fac cu zeamă aromată și delicioasă. În plus, rețeta este de post și este extrem de iubita și de apreciata în București și zona Munteniei.
Rețeta de mucenici muntenești fierți este foarte ușor de pregătit, mai ales dacă avem mucenicii gata, adică pastele în forma tradițională de opt.
Având mucenicii gata pregătiți, rețeta este una simpla și ușoară. Pur și simplu îi fierbeți în apa clocotită pentru o perioada scurtă de timp, apoi adăugați aromele.
Când mucenicii sunt fierți adăugați și restul, coaja de lămâie și portocala, esența de rom, multă nucă măcinată și zahăr. Nu lăsați mucenicii să fiarbă prea mult, ci să rămână al dente, întrucât vor continua să fiarbă în lichidul fierbinte, după ce veți opri focul.
Atât de simplu este să oferiți un moment de răsfăț și dulce amintire a copilăriei, celor dragi.