SMASHED, programul educațional pentru combaterea consumului de alcool în rândul minorilor va continua cu a doua ediție în 2024

 

Programul educațional internațional SMASHED, ce a inclus în prima sa ediție desfășurată în România peste 2.000 de elevi de la 7 colegii naționale și licee de prestigiu din București și județul Argeș, va continua și în acest an. 

Programul educațional internațional SMASHED este o inițiativă unică, multi-premiată, care utilizează experiența teatrului pentru a aborda problema consumului de alcool în rândul minorilor. Inițiativa – susținută global de Diageo – a fost implementată în România de teatrul RECUL. Șapte spectacole interactive au fost organizate de echipa RECUL la Colegiul Național “George Coșbuc” – București; Colegiul Național “Mihai Viteazul” – București; Colegiul Național “Sf. Sava” – București; Colegiul Economic “Virgil Madgearu” – București; Liceul Teoretic “George Călinescu” – București; Colegiul Național Pedagogic “Carol I” – Câmpulung Muscel; Colegiul Național “Dinicu Golescu” – Câmpulung Muscel.

SMASHED, al cărui principal obiectiv pentru 2030 este de a ajunge la 10 milioane de adolescenți din întreaga lume, este în prezent implementat în 38 de țări de pe șase continente și a ajuns la 3,8 milioane de elevi. Numai în 2023, programul a educat mai mult de 1,9 milioane de elevi.

 

Suntem recunoscători pentru această colaborare. Pentru noi a fost o șansă de a aborda acest subiect în modul pe care îl iubim cel mai mult – prin puterea artei și a teatrului. După ce am văzut reacțiile studenților, profesorilor și părinților după proiectul pilot, suntem bucuroși să continuăm și să aducem experiența SMASHED Live în fața cât mai multor beneficiari, deoarece consumul de alcool în rândul minorilor este un subiect relevant în România, care trebuie abordat și urmărit”, a declarat Alexandra Băjan, Project Manager și Actor, RECUL.

 

Gergely Ábrahám, Corporate Relations Director Diageo Eastern Europe, a declarat: “Suntem încântați de rezultatele generate de programul SMASHED în România, în special de răspunsul pozitiv din partea tinerilor participanți care demonstrează impactul inițiativei. SMASHED este un punct focal al angajamentului pe termen lung al Diageo de a pune capăt culturii consumului de alcool la minori, de a promova responsabilitatea și de a educa oamenii cu privire la impactul nociv al alcoolului. A devenit un proiect de referință în întreaga lume, în primul rând datorită formatului său creativ, captivant și a rezultatelor uimitoare. Așteptăm cu nerăbdare a doua ediție în România, pentru a continua misiunea educațională”.

 SMASHED a fost creat de Collingwood Learning, o organizație cu sediul în Regatul Unit specializată în crearea de experiențe educaționale prin teatru pentru prevenirea abuzului de alcool. Inițiativa este susținută de Diageo, un lider global în industria băuturilor alcoolice, care se dedică promovării consumului responsabil de alcool, precum și combaterii consumului de alcool la minori și a șofatului sub influența băuturilor alcoolice, prin intermediul unor programe educaționale extinse. Îndepând din 2022, SMASHED a obținut 12 premii de la opt organizații, în semn de recunoaștere pentru calitatea experienței de învățare, creativitatea abordării sale imersive, bazate pe poveste și excelența în alte domenii, inclusiv inovația și tehnologia digitală pentru versiunea online.
Conform datelor INSP, în România, aproximativ 84% dintre băieții de 16 ani și 12% dintre fetele de 16 ani au consumat cel puțin o dată în viață o băutură alcoolică. Unul din cinci băieți s-a îmbătat pentru prima dată înainte de vârsta de 13 ani.”

Leave a Reply