Lucrarea de doctorat în sociologie despre Noua Bucătărie Românească, scrisă de Adriana Sohodoleanu și apărută în decembrie la Editura GastroArt, se află pe lista scurtă de nominalizări pentru premiul pentru cea mai bună carte culinară din sau despre Europa de Est, la prestigioasele premii Gourmand World Cookbook. Volumul este comercializat exclusiv prin rețeaua de libării Cărturești.
“Ce e nou în Noua Bucătărie Românească” este lucrarea de doctorat în sociologie a Adrianei Sohodoleanu. Teza analizează principalele direcții de modernizare a bucătăriei autohtone și prezintă concluziile unei cercetări de aproximativ 5 ani, în care autoarea a intervievat un număr de chefi care au contribuit la schimbarea la față a peisajului culinar de la noi. Autoarea a participat și analizat mai toate experiențele gastronomice locale de interes temei, iar cartea beneficiază și de câteva rețete propuse de unii dintre cei mai cunoscuți bucătari de la noi.

Noua Bucătărie Românească este forma locală a unui fenomen internațional ce gravitează pe orbita Noii Bucătării Nordice, care a accelerat tendințe culinare naționaliste sau doar regionale înmai toată lumea. În România termenul de “nouă bucătărie” a început să fie folosit mai întâi în Bucureșți cu relativă frecvență din 2018, dar impactul lui este încă redus.
Cele douăsprezece restaurante identificate au făcut obiectul unei cercetări empirice întinse pe parcursul a patru ani. Lucrarea arată că restaurantele apar ca proiecte de autor opuse unor practici culinare standardizate în deceniile comuniste și persistente încă în prezent. Inițiatorii lor susțin că și-au asumat responsabilitateaperformării unei bucătarii românești alternative, care să arate bogăția, tradiția și potențialul mâncării românești. Datele colectate conduc la concluzia că noile restaurante își creează câmpul prin performarea localului și respecificarea autenticității.
Mecanismele angajate sunt discursul identitar și rețetarul local. Bucătarii acordă atenție exclusiv ingredientelor și practicilor locale că expresie a moștenirii culturale tangibile și intangibile, recuperând și promovând pe acelea dintre ele care reprezintă, sugerează, semnifică locul, terroir-ul, comunitatea. Ei creează la nevoie un imaginar pozitiv identitar asociat bucătăriei româneșți prin exploatarea ingredientelor și rețetelor care au asociate amintiri, povești, tradiții și referințe istorice cu potențial de activa sentimente de mândrie națională și nostalgie.
Restaurantele analizate explorează relația dintre moștenire și mâncare, văzând în această datorie și oportunitate și adresândastfel seturi de parametri conflictuali.

”Consider că Noua Bucătărie Românească este atât o continuitate istorică cât și o ruptură de trecut. Mișcarea, deșirelativ browniană, își construiește câmpul apelând la resursemateriale precum ingrediente locale de sezon, rețete micro-locale și resurse simbolice precum tradiții, istorii și amintiri princare patromonializeză conceptul de local. Noua BucătărieRomânească narează localul performativ și teatral, propunând o experiență la un preț accesibil unei clase cu surplus de capital economic și cultural. Ea are o contribuție pozitivă la dezvoltareacomunității gastronomice locale și, deși este influentă, ea nu străpunge (încă) granițele comunității foodie. Făcând parte din eforturile disparate ce țintesc îmbunătățirea serviciilor și aimaginii țării atât pe plan intern cât și, sau în special, extern, rămâne de văzut în ce măsura aceste restaurante pot crea o schimbare printre clasa de mijloc vizată. Acest aspect precum șimodurile în care percepe consumatorul noua oferta culinarărămân ca teme viitoare de cercetare care să contribuie la aprofundarea cunoașterii Noii Bucătării Românești” (Adriana Sohodoleanu).

Lista nominalizărilor pentru premiul Cea mai bună carte esteuropeană:
• Bosnia – Barbara’s culinary code, in honor of Barbara Liskov
• Estonia – Rockem Void, Vladislas Djatsuk (Menu Meedia)
• Lithuania – Taste Lithuania, revised 2024, Beata Nicholson
• North Macedonia – Despina Clarke, Philip Clarke
• Romania – Ce e nou in Noua Bucatarie Romanesca, Adriana Sohodoleanu, Preface Marius Tudosiei, Afterword Cosmin Dragomir (GastroArt)
• UK – Sweet Polish Kitchen, Ren Behan (Pavilion)
• USA – The Kingdom of Rye, Darra Goldstein (University of California)
Concursul a fost înființat în 1995 de către Edouard Cointreau șirecompensează, printre altele, cele mai bune cărți de gastronomie, tipărite sau digitale din întreaga lume. În Europa aceste premii sunt mereu denumite Oscarurile pentru industriagastronomică.
Anul trecut, volumul “Zămuri – supe, zupe și năcreli; rețete ardelenești din bătrâni” de Mircea Groza, apărut tot la editura GastroArt, a fost nominalizat la două categorii “Food Heritage book” și “Eastern Europe book” și a reușit să câștige premiul pentru cea mai bună carte din Estul Europei.