A fi fiul, la fel cum a fi părintele cuiva sunt stări de fapt ce pot părea banale. A păstra însă starea de a fi “copilul” cuiva până la vârsta deplinei maturități este un privilegiu, care trebuie respectat ca atare.
Grija față de părinți, în mod normal nu poate fi depășită decât de cea față de progenitura proprie. Alegerile pe care le facem pentru a-i menține pe toți cei apropiați cât mai sănătoși, țin de educație, informare și accesibilitate. Este practic o luptă, pe care o susținem pe toata durata vieții.
Medicina modernă oferă multe posibilități, mai mult sau mai puțin convenționale.
Celulele stem pot fi o opțiune, mai ales cele embrionare, care acum pot fi recoltate și în țara noastră, de către centre specializate, unele dintre ele oferind garanții serioase de experiență, forță financiară și în final credibilitate.
Polemica antrenată în jurul subiectului are adepți de ambele părți, dar câteva date concrete fac ca această opțiune să devină una din ce în ce mai frecventă.
Faptul că persoane publice aleg să apeleze la aceste soluții reprezintă un avantaj, dar și o responsabilitate în același timp.
Ellie White (Elena Baltagan), unul dintre cei mai activi artiști în mediul online, dar și social, implicată în soluționarea cazurilor de copii aflați în dificultate, a ales să își recolteze celulele stem, pentru a evita orice impediment apărut în starea de sănătate a copiilor săi. La Biogenis a avut ocazia să aleagă pachetul dorit de recoltare, din paleta cea mai largă existentă la acest moment.
Cazuri concrete există: în 2014 pentru prima oară o fetiță în vârstă de trei ani, Anastasia, diagnosticată cu tetrapareză spastică a fost supusă transplantului cu celule stem mezenchimale izolate în laboratorul Biogenis. Fetița merge bine și urmează etape noi ale tratamentului.
Alegerile ne aparțin, dar timpul pe care îl petrecem cu cei dragi este neprețuit. Iar dacă stă în puterea noastră să fie puțin mai bine și puțin mai mult, facem cât putem.