Soarele, cu bune și cu rele

Pe lângă multe alte trăsături, la care aspirăm, idealul de frumusețe feminin sau masculin, promovat la momentul actual, are mereu o piele bronzată și strălucitoare, lipsită de orice imperfecțiuni. Deziderat greu de atins, ca toate celelalte.

Am auzit recent, prin intermediul medicului primar dermatolog Oana Octavia Spânu, sau din spusele  directorului de educație de la TopLine, d.na Lili  Olteanu, un lucru arhicunoscut, dar de care facem mereu abstracție: bronzul este reacția de apărare a dermei la expunerea la soare. Adică un fapt cu consecințe grave, dacă expunerea nu este făcută planificat și cu maximă precauție.

Razele solare sunt importante pentru reglarea funcțiilor corpului și pentru obiceiurile de somn. Contribuie la o stare și o sănătate mai bună, în general. Acestea activează metabolismul, stimulează circulația și au un efect benefic asupra sistemului imunitar. Pe de altă parte însă, razele UVB pot cauza arsuri la suprafața epidermei. Pe termen mediu, razele UVA accelerează îmbătrânirea pielii ducând la alterarea semnificativă a celulelor și a fibrelor dermice care duc la apariția petelor și ridurilor. Pe termen lung, pot cauza diverse boli de piele cum ar fi reacțiile alergice (dermatitele de vară) sau anumite tipuri de cancer de piele.

La Roche PosayÎn cadrul unui program național de screening cutanat, realizat în perioada mai-iunie 2014 de La Roche-Posay în colaborare cu 142 de medici dermatologi, peste 1100 de pacienți români au beneficiat de un consult gratuit al alunițelor. Dintre persoanele consultate, numai 20% foloseau protecție solară în mod regulat, în timpul expunerii la soare.

Pentru a preîntâmpina sau atenua problemele cauzate de expunerea la soare, numeroase companii producătoare de dermato-cosmetice au dezvoltat produse inteligente, care ne ajută să ne ferim de radiațiile nocive, să ne brozam sănătos și să păstrăm bronzul o perioadă îndelungată.

Guinot -brand distribuit exclusiv în magazinele TopLine și în saloanele partenere, a dezvoltat o gamă de produse solare care protejează ADN-ul celular. Tratamentul se face înainte și după întoarcerea din vacanță, pentru a avea bronzul până la sfârșitul anului, fără să ne expunem la solar.

LP15855_bigGama Anthelios de la La Roche-Posay conține un produs miraculous, Anthelios XL, cu factor de protecție 50+ și care nu lasă urme albe.

Cu o formulă bazată în proporție de 83% pe ingrediente naturale și o combinație miraculoasă între lavandă de mare, propolis, licopen și vitamina E (ingrediente cheie ce acționează eficient împotriva îmbătrânirii premature a pielii), crema nuanțatoare pentru față Suncare de la Apivita oferă și o protecție sporită împotriva razelor UV (SPF 30) și împiedică ridarea pielii ca urmare a expunerii prelungite la soare. Deși produsul de mai sus este preferatul meu, am descoperit ceva similar pe optimashop.ro, produs de Laboratoarele SVR, Hydraliane Creme, cu factor de protecție 20. Este un produs intens hidratant, ce conține 40% apă fizioadaptată.

Există variante extrem de accesibile și la fel bune și de la Farmec, cum ar fi Laptele de protecție solară SPF 30 

Cu siguranță însă, trebuie să reținem că pielea este cel mai mare organ al corpului omenesc, iar 90% din cancerele de piele sunt vindecabile dacă sunt depistate la timp.

foto: La Roche-Posay

Leave a Reply