Zi de toamnă (ca de vară), până-n seară!

Lanțul de restaurante La Mama a marcat sâmbătă, 14 octombrie, printr-un eveniment scăldat de soare și belșug, Ziua Recoltei. Așa cum ne-a obișnuit, a adunat tot ce e mai bun de prin hambare și cămări, ne-a așezat pe mese bucate inspirate și moderne, iar noi, cunoscători sau doar amatori de delicii, am îmbrăcat tradiționala IE și ne-am bucurat de o zi frumoasă de toamnă. Cu must, struguri, dovleci, baloți de paie, muzică bună și o horă ad-hoc, așa mai spre-nserat.

În curtea generoasă a Restaurantului La Mama Ateneu, bucătari iscusiți și obișnuiți ai locului au pregătit grătarele, au așezat berbecuțul la proțap, printre roadele specifice toamnei, în decorul din care nu au lipsit baloți de paie și ustensile și accesorii de prin gospodărie, ca să fie totul cât mai original. 

Meniul inspirat, creat de Silvana, cu Supă cremă de dovleac, Zacuscă, Pastramă de oaie la grătar sau la tigaie, Berbecuț la proțap și chiar Plăcintă de dovleac a adunat mulți oaspeți, toți tentați de savoarea deja cunoscută a bucatelor de la La Mama.

This slideshow requires JavaScript.

De la sărbătoarea plină de belșug a toamnei nu putea lipsi vinul, drept urmare Crama Histria a adus vinurile sale premiate, produse din struguri crescuți pe colinele însorite ale Dobrogei. Paharele mereu pline și zâmbetele oaspeților au dovedit că sunt apreciate.

This slideshow requires JavaScript.

A fost ca în versurile lui Demostene Botez, cu care ne-au îmbiat organizatorii, în mesajul lor de promovare:
“Toți acei ce-ntreaga vară, Au lucrat din zori în seară,
Toamna, cu roade bogate, Au și fructe, și bucate.
Mere, pere în panere, Prune bune și alune,
Și gutui amărui, Cu puf galben ca de pui.
Și tot felul de legume, De nu le mai știi pe nume.”

Tradiția creată de restaurantele La Mama, de a sărbători frumos, cât mai aproape de ceea ce este românesc, zilele importante ale anului, este o garanție că tot ce este bun se păstrează, dar se împrospătează mereu.

 

Leave a Reply