Fibrilația atrială poate produce accident vascular cerebral

Viața nu ne rezervă, din păcate, numai surprize plăcute. Printre afecțiunile care pot trece neobservate, cea despre care scriu mai jos este extrem de perfidă, întrucât poate conduce la accident vascular cerebral. 

8.200 români mor în fiecare an în urma unui accident vascular cerebral cauzat de fibrilația atrială, iar numărul total de cazuri unice cu fibrilație atrială (FA) care s-au înregistrat în spitalele din România în decursul unui an depășește 200.000 de cazuri și reprezintă un risc demonstrat pentru a dezvolta un accident vascular cerebral în viitor, conform studiului pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale din fibrilație atrială în anul 2018, în România, al ANPP.

Acestea sunt informațiile seci, care poate nu vă atrag atenția. Dar dacă cineva drag, sau chiar voi ați suferi de această afecțiune, ați fi obligați să faceți față unor situații pe care nu le anticipați. Spe exemplu, o simplă intervenție chirurgicală implică riscuri, în cazul pacienților cu fibrilație atrială. De aceea prevenția sau tratarea la timp este extrem de importantă.


Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP) lansează campania de informare „Cunoaște-ți pulsul în fiecare zi și salvează inima de aritmii!” și se alătură campaniei internaționale lansată de AF Association sub denumirea “Detect, Protect, Correct and Perfect” care își propune educarea publicului cu privire la detectarea cu ușurință a fibrilației atriale printr-o simplă verificare a pulsului, fapt ce poate preveni accidentul vascular cerebral.
Fibrilația atrială este o tulburare de ritm cardiac care face ca inima să pulseze neregulat. Cea mai simplă modalitate de a detecta tulburările de ritm cardiac așa cum este fibrilația atrială este printr-o simplă verificare a pulsului. Dacă ritmul bătăilor inimii pare neregulat, acest lucru poate indica fibrilația atrială. Cu toate acestea, autodiagnosticarea nu este indicată și este foarte importantă consultarea unui specialist care să pună cu exactitate un diagnostic.

„Pacienții cu fibrilație atrială au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta accident vascular cerebral (AVC) dacă nu este diagnosticat și tratat la timp. Prevenirea factorilor de risc vascular poate reduce cu 80% producerea unui AVC. Există tratamente de prevenție a AVC pe fond de fibrilație atrială, mai ales cu noile generații de anticoagulante, care nu mai necesită monitorizare permanentă. Prin această prevenție reducem riscul de AVC la trei sferturi din pacienții diagnosticați și tratați. Pacientul care face AVC, pe fond de fibrilație atrială, rămâne cu deficite neurologice importante și care dau dizabilitate/ invaliditate pe termen lung: invaliditate motorie și cognitivă, depresie etc, inclusiv afectarea familiilor acestor pacienți.” a declarat Prof. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu, Președintele Societății de Neurologie din România.
Printre motivele pentru care FA este principala cauză de AVC ar fi lipsa unui tratament sau aplicarea unui tratament necorespunzător. Dacă este netratată, în atrii se formează niște cheaguri care pot pleca de acolo și ajung în circulație și pot obtura un vas, producând o embolie, iar dacă este tratată necorespunzător, adică dacă se folosesc anticoagulante în cantitate insuficientă cheagurile persistă, iar dacă sunt în cantitate mai mare, avem un accident vascular cerebral hemoragic”, este de părere Dr. Istrătescu Paul, Medic Serviciul de Ambulanță București Ilfov.
La nivel internațional, la fiecare 15 secunde cineva suferă de un accident vascular cerebral pe fond de fibrilație atrială.
Pentru mai multe informații vă invităm să accesați pagina oficială de facebook a campaniei: https://www.facebook.com/fibrilatiaatriala/
sau website-ul http://previnaccidentulvascular.ro/

Leave a Reply