Drumul de la „qahwah” la Krups Intuition

Pasiunea pentru cafea a generat evoluție, atât în ceea ce privește modul de prelucrare și preparare, cât și în domeniul prezentării și comercializării. Povestea este despre bobițele dătătoare de energie și cel mai intuitiv aparat de preparare a cafelei, de la Krups. 

Descoperite, conform legendei, de un păstor etiopian, boabele de cafea au trecut din Africa în Orientul Mijlociu iar de aici în Europa, iar apoi în Lumea Nouă. De menționat faptul că prima cafenea a fost dechisă în Roma, în secolul al XVII-lea. 

Denumirea are origini arabe, „qahwah”, care înseamnă vin. Turcii i-au dat numele de „kahweh”, pentru ca europenii să o numească „caffè” în franceză, „coffee” în engleză sau „koffie” în olandeză. Oricum s-ar numi, este extrem de îndrăgită, fiind cea mai băută licoare, după apă. 

Boabele de cafea sunt tranzacționate la bursele de mărfuri, fiind, după petrol, al doilea cel mai comercializat produs din lume. Există chiar o „centură a cafelei” care înconjoară Pământul între paralela 23 la nord și paralela 25 la Sud, denumind locuri care oferă cele mai bune condiții de cultivare.

Pentru a produce aromată băutură neagră, tehnologia a trrecut de la clasicul ibric la mai modernele „presă franceză” sau „macchinetta” (moka) italienească, pentru a ajunge la sofisticatele „espresso”-uri profesionale sau casnice din prezent.

Noul espressor Krups Intuition este pregătit să ghideze simțurile prin lumea aromei inconfundabile, care dispune de o interfață tactilă și de un sistem inteligent de semnalizare luminoasă a micilor probleme care pot surveni.

Krups Intuition oferă o gamă variată de rețete prestabilite, de la băuturi lungi la cele scurte pe bază de cafea, lapte ori ceai. Dispunând de sistemul Quattro Force, espressorul optimizează fiecare etapă: o râșnire cu 20% mai rapidă, presare perfectă, extracție avansată și golirea automată a sistemului după fiecare utilizare. El poate prepara concomitent două rețete personalizate iar duza adaugă spumă catifelată de lapte.

Pentru a obține o cafea cât mai bună este bine să știm care este ţara şi regiunea de origine, soiul (arabica, robusta sau amestec), modul în care au fost prăjite și apoi măcinate boabele.

Nu trebuie uitat că pe lângă revigorarea organismului, cafeaua este o sursă bogată în antioxidanţi. Ea ajută la arderea grăsimilor și combaterea bolii Alzheimer, reduce riscul de apariţie a diabetului, protejează ficatul dar reduce și riscul apariţiei accidentului vascular cerebral.

În final iată câteva moduri în care poate fi preparată cafeaua: Cappuccino, caffè Americano, caffè Latte, Macchiato (Piccolo Latte), Mocaccino, Irish Coffee, Vienna. Și, desigur, cafeaua la nisip.

Leave a Reply