Cum se comandă carnea pentru masa de Paște

Prin tradiție, sărbătoarea de Paște este momentul în care familiile se reunesc. Conform unui sondaj realizat online la nivel național pentru obor21.ro, prima cooperativă țărănească digitală, 80% dintre români se orientează în luna aprilie spre produse de miel și ied. Valoarea medie a unei comenzi este de 310 lei, în creștere cu 30% față de o perioadă obișnuită.

Circa 40% dintre românii care au răspuns la sondajul obor21.ro consumă cel puțin o dată pe săptămână produse bio sau naturale. Un român din trei le achiziționează de la producători, dar și din gospodăriile țărănești din apropierea localității de reședință.

36% dintre respondenți au precizat că nu obișnuiau să facă cumpărături online înainte de pandemie, acest lucru schimbându-se în ultimul an. Un procent similar arată că românii au preferat să facă achiziții de la comercianții români, venind în sprijinul afacerilor locale.

„Cererea pentru carnea de ied crește cu peste 250% în perioada Paștelui, dar am remarcat și o creștere de 150% pentru carnea de capră, comparativ cu aceeași perioadă din 2020. Asistăm practic la o schimbare a comportamentului de consum”, a observat Florian Mateiță, cofondator al platformei.

Decizia de a achiziționa carne online se realizează în mare parte pe baza recomandărilor și review-urilor altor cumpărători (45%).  De asemenea, 51% au precizat că sunt interesați să afle cât mai multe date despre proveniența cărnii cumpărate, lucru care poate influența decizia de achiziție.

„Trasabilitatea produselor este una dintre caracteristicile care stau la baza obor21. Fiecare pachet de carne este vidat și etichetat imediat, iar eticheta oferă inclusiv date despre satul de proveniență al animalului. Fiecare livrare este însoțită de un certificat de conformitate”, a mai precizat Florian Mateiță.

Platforma Obor21.ro, care se dorește a fi puntea digitală dintre sat și oraș, a fost lansată în luna februarie 2020 de către Iunia și Florian Mateiță, cu o investiție inițială de peste 80.000 euro.

Carnea rezervată prin platformă provine în cea mai mare parte din gospodăriile țărănești din județele Botoșani și Suceava. Aceasta este livrată consumatorului final exclusiv prin curier, în condiții de temperatură controlată, în cel mult 72 de ore de la sacrificare, însoțită de certificat de calitate. Rezervarea cărnii reprezintă pentru clienți garanția prospețimii.

Leave a Reply