Castrol lansează un lichid inovator de răcire a bateriei

Castrol a lansat un nou lichid avansat de răcire „directă” a bateriilor, care va permite generațiilor viitoare de autovehicule electrice să fie încărcate mai rapid și să ofere performanțe sporite, protecție și durabilitate. Lichidul dielectric cu viscozitate redusă asigură un management termic îmbunătățit și un nivel mai ridicat de eficiență.

 

Aproape toate autovehiculele electrice din prezent sunt echipate cu baterii care utilizează lichide de răcire pe bază de apă / glicol, protejate de o „mantă” care înconjoară modulul bateriei. În conformitate cu cerințele tehnologice ale viitorului, noul Castrol ON e-lichid de răcire pentru autovehicule electrice este un lichid dielectric, inovator, special conceput pentru răcirea „directă”, unde lichidul de răcire circulă în modul și este în contact direct cu celulele individuale ale bateriilor. Rezultatul reprezintă o îmbunătățire semnificativă a managementului termic în toate condițiile de funcționare1, la temperaturi ambiante ridicate și scăzute, pentru o durată de viață mai lungă a bateriei2.

 

Utilizarea Castrol ON e-lichidul de răcire pentru autovehicule electrice permite încărcarea mai rapidă a bateriilor autovehiculelor electrice. De exemplu, atunci când comparați cu lichidele pe bază de apă/glicol existente, într-un studiu de modelare independent, cu aceleași variabile, Castrol ON e-lichidul de răcire pentru autovehicule electrice a permis încărcarea mai rapidă cu 41%3. În plus, în timpul descărcării, celulele rămân la temperatura optimă de funcționare, maximizând eficiența și performanța. În testele independente, în timpul descărcării, Castrol ON e-lichidul de răcire pentru autovehicule electrice a redus temperaturile maxime ale celulelor cu 28°C comparativ cu lichidul de răcire pe bază de apă / glicol, respectiv cu 11°C în comparație cu un lichid dielectric existent4.

 

Noul Castrol ON e-lichid de răcire pentru autovehicule electrice asigură, de asemenea, o mai bună gestionare a potențialelor problemele tehnice din modulul bateriei. De exemplu, supraîncărcarea sau scurtcircuitarea într-un grup motopropulsor al unui autovehicul electric poate duce la instabilitate termică, unde temperaturile ridicate cauzează defectarea ireversibilă a celulelor individuale ale bateriilor. Instabilitatea termică poate duce, de asemenea, la propagare termică, unde căldura din celula deteriorată este transferată prin convecție și conducție către celulele adiacente. Acest proces poate conduce, în cele din urmă, la avarierea catastrofală a întregului modul de baterii. Cu toate acestea, cu Castrol ON e-lichidul de răcire pentru autovehicule electrice, vârfurile de temperatură din celulele individuale sunt mai puțin probabile, iar dacă apar, acestea pot fi eliminate de la sursă – spre deosebire de lichidele de răcire utilizate în sistemele cu răcire indirectă.

„Realizăm o testare extinsă a noului Castrol ON e-lichid de răcire pentru autovehicule electrice, pentru a ne asigura că furnizează niveluri ridicate de performanță, protecție și sustenabilitate, pe toată durata de viață a bateriei”, comentariile doctorului Marc Payne, directorul de cercetare al diviziei Castrol de mobilitate electrică și emisii reduse de carbon. „Densitatea sporită a puterii care poate fi activată prin aplicarea funcției de răcire directă a bateriilor va permite producătorilor să dezvolte autovehicule electrice cu performanțe și mai mari și capacități mult îmbunătățite de încărcare rapidă. În timp ce lichidele de răcire directă sunt folosite pentru autovehicule hibride importante și pentru hipermașinile electrice cu baterii (BEV), ne așteptăm ca tehnologia să se „scurgă” și să fie adoptată pe scară largă în cazul generațiilor viitoare de autovehicule electrice vândute în volum mare.” 
Castrol ON e-lichidul de răcire face parte dintr-o familie de produse Castrol ON, care include Castrol ON e-lichide de transmisie pentru autovehicule electrice și Castrol ON e- unsori pentru autovehicule electrice. Echipa cu performanțe ridicate în materie de mobilitate electric de la Castrol optimizează performanța managementului termic prin programe de proiectare comună cu partenerii. Pentru informații suplimentare, contactați Castrol la evfluids@castrol.com.

Leave a Reply