De ce, cum și cu ce ne plac clătitele?

Clătitele sunt probabil desertul cel mai ușor de preparat. Însuși William Shakespeare era un împătimit al acestora și le-a menționat în multe dintre piesele sale. Iar cunoscutul actor Samuel L. Jackson a afirmat că „nu ai nevoie decât de clătite. Clătitele sunt tot ce ai nevoie”.

Chiar dacă francezii se laudă că sunt „inventatorii” celebrelor Crêpes, istoria clătitelor se crede că a început în urmă în jurul anilor 10.000 î.Hr, când se preparau un fel de turte dintr-un amestec de semințe măcinate și apă, coapte pe pietre fierbinți.

La curtea lui Franz Joseph I desertul se numea „firimiturile împăratului” și erau practic niște fâșii de clătite caramelizate și amestecate cu gem și alune de pădure mărunțite.

De-a lungul timpului, clătitele au luat diverse forme și texturi, au fost preluate de toate popoarele, fiind un desert delicios și iubit al zilelor noastre și având chiar și propriile sale sărbători și festivaluri.

Francezii sărbătoresc Ziua Națională a Clătitelor la fiecare început de februarie. Pentru a împăca Crêpes cu Pancakes data de 12 februarie marchează ziua internaţională a acestui desert.

În prezent, sunt cunoscute peste 400 de varietăți de clătite iar cele mai scumpe se vând în Dubai cu 25.000 de euro şi sunt presărate cu aur comestibil.

Nu este însă nevoie de metal galben pentru a pregăti acasă un desert delicios, umplut cu gem sau dulceață, dar și cu cremă de ciocolată.

De mare ajutor sunt delicioasele creme tartinabile LINO LADA cu alune de pădure, LINO LADA Lapte, LINO LADA Cocos, LINO LADA DUO sau LINO LADA Gold. Toate cele cinci sortimente au în compoziție ingrediente de cea mai bună calitate: lapte integral, cacao, făină de nucă de cocos și alune de pădure coapte și mărunțite.

La noi, comuna Prejmer, din județul Brașov, găzduiește un Festival al clătitelor iar în stațiunea Moneasa din județul Arad are loc Parada Clătitelor.

 

credit foto clătite: Vatra de pizza

Leave a Reply