Este o realitate de care ne lovim la fiecare ieșire la masă sau la cumpărături: consumatorii preferă somonul, dorada sau fructele de mare aduse de la mii de kilometri în defavoarea produselor piscicole locale. În lipsa unei flote de pescadoare și cu tot felul de interdicții de pescuit, peștele autohton de captură sau acvacultură pare că pierde bătălia cu cel de import.
În România se consumă anual puțin peste 8 kg de pește/locuitor, față de o medie UE de 24 kg (FAO). Calitatea, oasele mici și multe, incosecvența, pr-ul de slabă calitate sau prețul sunt elemente care ne-au adus în acest punct.
În timp ce la noi fermele de midii au mari probleme de autorizare, la vecinii de la sud aceeași Mare Neagră este propice creșterii acestor moluște. Iar românii merg să mănânce midii, guvizi și hamsii la vecinii bulgari, omițând cherhanaua din Agigea, sau cea din Eforie Sud, aflate în drum.
Păstrăvăriile încă mai fac dever bun, iar crapul de crescătorie e mai atractiv pentru pescuitul sportiv în regim catch and release decât în farfurie. Turismul gastronomic deltaic, unele cherhanale de pe litoral și câteva restaurante din marile orașe ridică media consumului, dar ineficient pentru statistica națională.
Miercuri, 16 octombrie, forumul permanent de dezbateri și discuții Gastronomia cu bune, cu rele – cine mănâncă împreună, rămâne împreună, inițiat de WeAreRomania, continuă cu o nouă ediție dedicată, de data aceasta, unui ingredient: peștele autohton. Dezbaterea va avea loc de la ora 19:00 în restaurantul La Mama Clubul Țăranului Român (strada Monetăriei nr. 3) și prefațează un alt concept lansat de aceeași organizatori: Congresul Regional de Gastronomie și Vin din cadrul târg-festivalului Vinuri și Bucate Dobrogene ce va avea loc în weekendul 19-20 octombrie, la Tulcea, la restaurantul La Liman.
Alături de invitații acestei ediții organizatorii și toți cei interesați vor căuta soluții, deși vor indica și “vinovații”. Moderatorii Cezar Ioan, Cătălin Mahu și Cosmin Dragomir vă invită să participați activ la dezbatere alături de interlocutorii de pe scenă:
Ediția din octombrie are loc cu susținerea partenerilor: HoldingulAgricola, Eisberg – colorează-ți viața, TeamFresh HoReCa, PescoBar șiLa Horincie care vă așteaptă cu surprize gustoase la standurile de prezentare. Tot atunci puteți admira elemente muzeale dedicate peșteluidin două colecții private aparținând lui Daniel Voinea și Cosmin Dragomir.
Platforma de gândire și de acțiune pentru promovarea României WeAreRomania / YOU ARE WELCOME a fost fondată în 2024 printr-un proiect al Asociației “Curaj Înainte” cu scopul de a cataliza dezvoltarea imaginii și ofertei turistice a României pornind de la specificul culinar influențat istoric de intersecția a trei mari imperii și a numeroase grupuri etnice și culturale.
Intrarea la eveniment este liberă, pe bază de rezervare la numărul de telefon: 0721102101, iar cei care vor să susțină mai departe acesteconferințe sunt încurajați să doneze în contul Asociației Curaj Înainte, cu mențiunea: pentru conferințe.