Legume savuroase pentru serile friguroase

Știm cu toții ce se întâmplă când zilele devin mai scurte și tot mai friguroase: ne dorim să zăbovim mai mult lângă sursele de căldură, să prelungim momentele meselor în familie, punând în centru preparate savuroase, care să ne încălzească și să ne facă să ne bucurăm unii de alții. Iar un ghiveci sau niște legume la cuptor vor umple casa de aroma bogată a toamnei. 

Ghiveciul de legume este o mâncare plină de gust, de texturi variate și de arome iscusit întrepătrunse. Se prepară ușor, doar că necesită ceva timp și răbdare, pentru că fiecare legumă are timpii săi de fierbere și vor trebui adăugate pe rând. Dar cum altceva nici nu ai de făcut dacă vremea de afară nu este deloc prietenoasă… Nu uita că, deși este o mâncare din legume, dacă vei adăuga ghiveciului și VEGETA Universal (o combinație de legume și condimente), îi vei îmbogăți gustul și îi vei da o savoare aparte.


Rețeta este simplă, o puteți urma întocmai, sau o folosiți doar ca sursă de inspirație.

Ingrediente: doi cartofi, doi morcovi, o ceapă mare, un dovlecel, o vânătă, un ardei gras roșu, un ardei gras galben, două roșii mari, 150 g fasole verde, 100 g mazăre, 3-4 căței de usturoi, două linguri de ulei de măsline, pătrunjel verde, o frunză de dafin, o lingură de Vegeta Universal, sare și piper după gust.

Mod de preparare: se curăță și se taie cartofii și morcovii în cuburi, dovleceii și vinetele în felii, iar ceapa și ardeii în fâșii. Roșiile pot fi decojite și tăiate cubulețe. Într-o tigaie mare, se încălzește uleiul de măsline și se călește ceapa și usturoiul tocat fin timp de 3-4 minute, până devin translucide. Se adaugă pe rând restul legumelor: morcovii, cartofii, ardeii, dovleceii și vinetele. Se gătește totul timp de 5-7 minute, amestecând ocazional, pentru a rumeni ușor legumele. Se transferă legumele călite într-o tavă de cuptor adâncă. Se adaugă fasolea verde, mazărea, roșiile și frunza de dafin. Se condimentează cu sare și piper, apoi se adaugă 200 ml apă sau supă de legume (preparată cu VEGETA Universal).

Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se lasă ghiveciul să se coacă la 180°C timp de 30-40 de minute, până când legumele devin fragede. La final, se scoate folia și se mai lasă la rumenit încă 10 minute. Presară pătrunjel tocat proaspăt înainte de servire. Iar dacă vrei sa faci un ghiveci de legume cu totul special, nu uita să adaugi VEGETA Universal!

Leave a Reply