Atelierul unde se plămădesc minuni, By Ionela Bran

 


În inima Transilvaniei, în comuna Bran, sat Sohodol, într-o veche casă restaurată minuțios, se află Atelierul de creație by Ionela Bran. L-am vizitat pe 24 iunie, de Ziua Internațională a Iei.

costume vechiSociologul și etnologul Ionela Bran, în urma unor documentări amănunțite în domeniul artei tradiționale românești, a înființat un atelier care restaurează, conservă și tezaurizează vechi costume populare.

Creatii Din pasiunea ei pentru țesăturile lucrate manual, din materia primă cultivată în jurul casei (in, cânepă, bumbac) sau a materialelor fine, obținute din gogoșile viermilor de mătase, ori a lânei pure, curățate și vopsite de iscusitele femei, cu esența florilor de pe câmpuri, s-a născut firesc, o altă ramură a afacerii sale, creațiile vestimentare unicat, inspirate din portul popular românesc.
Ionela BranÎn atelierul din Sohodol iau ființă straie speciale, create pentru ocazii unice, și tot acolo ținuta aceea la care cineva a visat îndelung se materializează, sub bagheta magică a Ionelei și colaboratoarelor ei. Din dorința de conservare și evidențiere a identității naționale, ținutele create îmbină arta tradițională cu cea modernă, lucru extrem de apreciat, atât de clienți, cât și de critici.

Costume vechiȘi pentru că prețioasele țesături și costume au nevoie de spații de depozitare pe măsură, atelierul By Ionela Bran are și o microsecție de tâmplărie și sculptură, unde se realizează mici piese de mobilier, specific zonei.
Țelul său este ca ,,aceste experiențe ale oamenilor satului, să fie transpuse la nivelul artei’’.

Dealtfel, Ionela a reprezentat România la Grunde Woche, Berlin, Germania, în edițiile din anii: 2007, 2011, 2012, iar anul trecut, în Austria, la Viena, de Ziua Internațională a Iei, a prezentat costumele populare din șapte zone etnofolclorice distincte, alături Tinuta iede o extrem de elaborată și documentată expunere despre istoria iei. Atelierul ei de creație a prezentat la ultima ediție a Fashion TV Winter Festival o colecție pret-a-porter, intitulată Regional Ia, din ținute care evidențiază eleganța, atitudinea și prestanța femeii, făcând-o remarcată în orice moment.

PrimireÎn casa din Sohodol și-au găsit căminul multe comori de artă populară, iar creativitatea plutește în aer. Este locul unde puteți să comandați o ie românească, să vă completați garderoba sau doar să vă încărcați cu armonie și inspirație pentru o viitoare achiziție. Gazda vă primește cu drag.

Leave a Reply