Cum sună sirena? Și de ce?

Pe când mă pregăteam să scriu despre accesoriile din PVC, menite să te “păstreze uscat” sub o ploaie torențială, ce au fost prezentate recent de Chanel, la Paris Fashion Week, atenția mi-a fost distrasă de un sunet de…sirenă? Din acest motiv, azi am ales să scriu despre semnalele de alarmare la dezastre. Pe care este util să le cunoaștem, pentru că aceste lucruri ni se pot întâmpla și nouă, la fel ca bolile devastatoare.

Ieri dimineață, în carierul în care locuiesc, aflat în cel mai nordic punct al Bucureștiului, a pornit o alarmă. A sunat mult, lung, dar cu intermitențe. Pentru că nu o mai auzisem de mult timp, nici măcar în cadrul celor două exerciții de alarmare din acest an, mi-a suscitat cumva interesul și am făcut ce face citadinul de rând: am deschis larg fereastra, să încerc să identific sursa, apoi am început să caut pe net informații despre un eventual nou exercițiu. 

În timp ce sunetul continua să se audă alarmant, cum îi este scopul, am reușit să aflu că este încă un exercițiu programat, așa cum vor mai fi în fiecare primă zi de miercuri a fiecărei luni. Dar în acel moment am realizat că în cazul unei alarme reale, încercarea mea de a descifra mesajul transmis de aceasta, era sortit unui răsunător eșec.

Nu am nici cea mai mică idee despre tipul de semnale transmise prin intemediul sirenelor și tind să cred că nu sunt un caz singular. Apoi am găsit pe site-ul IGSU informații care cred că ar fi utile tuturor. Ce înseamnă, ce trebuie să faci în anumite situații, pentru a te proteja pe tine și pe ceilați.

Iată-le deci, aici: 
ALARMĂ LA DEZASTRE
5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauza de 5 secunde între ele.

PREALARMĂ AERIANĂ
3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauza de 12 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 6 secunde între ele.

ALARMĂ AERIANĂ
15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauza de 4 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauza de 2 secunde între ele.

ÎNCETAREA ALARMEI

Un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.

Așadar, tu știi cum sună sirena? Și de ce? 

Leave a Reply