Medicii nu sunt nomazi

Peste 20 de tineri medici și mediciniști cer Ministerului Sănătății să ia măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de studiu și de practică a medicinei în România.

ActiveWatch a depus recent la Ministerul Sănătății o scrisoare deschisă redactată de peste 20 de tineri medici și mediciniști, care prezintă principalele schimbări necesare în sistemul medical din România pentru reducerea exodului masiv de cadre medicale.

Scrisoarea prezintă o serie de modificări realiste care au potențialul să îmbunătățească atât parcursul academic, cât și parcursul profesional al tinerilor medici din România. Mai mult, aceste solicitări au în vedere interesul superior al pacienților care vor fi la rândul lor beneficiarii acestor schimbări (pentru detalii, consultați textul scrisorii deschise):
1. Reforma radicală a întregului proces didactic;
2. Reforma traseului profesional;
3. Asigurarea unor dotări și mediu de lucru care să garanteze siguranța și eficiența actului medical;
4. Continuarea și intensificarea combaterii corupției din sistemul de sănătate.

Mircea Toma, ActiveWatch: „În ultimii 10 ani au plecat din țară 41.000 de specialiști din sănătate. Pentru ei, cu siguranță că este mai bine. Pentru cei rămași, sigur nu. De plecat, toți vrem să avem dreptul să plecăm, cu atât mai mult cu cât, încet-încet, începem să simțim Uniunea Europeană ca fiind tot țara noastră. Deci nu plecatul e problema, ci rămasul. De ce nu vor foarte mulți specialiști din sănătate să rămână în România? Ce anume ar trebui să se schimbe în sistemul de sănătate din țară ca să nu mai plece? Cu aceste întrebări în minte un grup de inițiativă format din medici rezidenți, stomatologi, asistenți și studenți la diferite specialități medicale au inițiat o scrisoare care să-i ajute pe guvernanți să înțeleagă ce au de făcut ca să întrerupă hemoragia de cadre medicale.”

Redactarea scrisorii a început la finalul lunii august 2017, într-o conferință organizată de ActiveWatch, găzduită de Tabăra Națională de Advocacy în Domeniul Sănătății, un eveniment anual organizat de Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate Sastipen în cadrul programului de burse Roma Health Scholarship Program.

Scrisoarea deschisă va fi discutată cu Ministrul Florian-Dorel Bodog în cadrul audienței programate să aibă loc pe 4 decembrie 2017. Până atunci, toți cei care doresc să susțină demersul tinerilor medici și mediciniști, sunt invitați să semneze petiția MEDICII NU SUNT NOMAZI.

Leave a Reply