Două titluri de adăugat în bibliotecă, de la Meteor Press

Ediția recent încheiată a Târgului de Carte Gaudeamus a adus în prim plan câteva volume ce merită să fie adăugate oricărei biblioteci moderne. Printre acestea, “Carol al II-lea” de Ioan Bulei și “Ceilalți Schindleri” de Agnes Grunwald-Spier, ambele publicate la Meteor Press.

Târgurile de carte au această însușire, ca pentru câteva zile să ne resusciteze unora dintre noi apetitul pentru lectură. Care apetit, în era digitalizării, este ușor de diminuat, mai ales atunci când actualitatea economică și cea politică tind să ne acapareze preocupările. 

Tocmai din acest motiv, aceste două cărți care mi-au suscitat interesul, și pe care le consider foarte potrivite pentru perioada pe care o traversăm, vreau să le aduc și în atenția voastră.

Carol al II-lea, sub domnia căruia procesul de modernizare a României devine rapid și generalizat, este înfățișat de către Ioan Bulei drept un șef de stat priceput, plin de inteligență, dar lipsit de noroc. Și cu multe defecte: afemeiat, înconjurat de prea mulți oameni corupți, incapabil de reacții potrivite și la timp, fără curaj. “A fost și demon și erou; și întruchipare a puterilor întunericului, și arătare luminoasă, deschizătoare de zări mai bune”, cum scria Grigore Gafencu.

Autorul ne oferă posibilitatea de a-l evalua corect, în contextul epocii și al societății de la acea vreme, pentru a nu ne mulțumi cu judecățile altora. O carte potrivită pentru o lectură de iarnă sau pentru un cadou inspirat. 

 

“Ceilalți Schindleri” a autoarei Agnes Grunwald-Spiel nu cade în capcana previzibilă de a fi sumbră, ci reușește cumva să fie optimistă. Ea evocă multe fapte ale unor oameni obișnuiți, care au avut curajul de a înfrunta moartea violentă la care erau supuși cei care încercau să ajute evrei. 

Autoarea însăși a fost salvată în frageda copilărie de la deportare, de către un ofițer necunoscut. La maturitate aceasta  a studiat istoria, ajungând să obțină diploma de master în Studii despre Holocaust la Universitatea din Sheffield (1996-1998). Au urmat apoi cercetarile legate de salvatorii din perioada Holocaustului (1999-2009) și publicarea cărții Ceilalți Schindleri în 2010. Lucrarea a fost tradusă în daneză și portugheza braziliană.

Cărțile sunt disponibile pe meteorpress.ro

Leave a Reply