Rețetă de vară, cu Vegeta

În ultima jumătate de secol, bucătăria românească și-a îmbogățit gustul cu „pulberea magică” creată de cei de la Podravka. Vegeta a devenit substantivul comun pentru produsele care te ajută să dai gust mâncărurilor, de la ciorbă sau borș, la cea mai savuroasă friptură.

Deși abundența de legume și fructe, dar mai ales căldura toridă ne țin departe de mașina de gătit, o mâncare preparată termic, iar apoi servită rece este un deliciu la care poftesc toți. Iar pentru a-i mulțumi pe cei dragi merită să petrecem o jumătate de oră prin bucătărie. 

Pentru aceste zile toride specialiștii companiei cu sediul la Zagreb, capitala Croației, propun o tocăniță care adună laolaltă cam toate legumele verii și este ușor de pregătit.

La început se toacă mărunt două cepe, care se pun la călit împreună cu 1 – 2 morcovi dați pe răzătoarea mare, o felie de țelină, de asemenea, rasă, o jumătate de ardei gras verde și o jumătate de ardei capia tăiat cubulețe.

Se călește la foc mic, sub capac, până când toate legumele se înmoaie. Se adaugă o mână de fasole verde sau galbenă și o jumătate de vânătă tăiată cubulețe.

Se pune apă cât să le acopere și se continuă fierberea, tot sub capac. Este bine să se verifice, din când în când, dacă fasolea și vânăta sunt fierte și se mai completează cu apă dacă a scăzut.

Când legumele sunt fierte, se adaugă un dovlecel tăiat cuburi și 2 – 3 cartofi tăiați sferturi. Se lasă să fiarbă la foc mic și se completează cu apă dacă este nevoie, dar fără ca nivelul acesteia să depășească amestecul de legume. Cât timp fierbe amestecul de legume, separat, se opăresc 3 – 4 roșii bine coapte, curățate de coajă și tocate foarte mărunt, apoi se fierb în câteva clocote.

Când amestecul de legume este fiert bine, se adaugă sucul de roșii și una-două lingurițe de Vegeta Original, în funcție de cât de intens și de bogat dorim să fie gustul. Gustul poate fi potrivit adăugând sare, dacă mai este nevoie. Opțional, se pot pune câțiva căței de usturoi tăiați mărunt. Se mai lasă să fiarbă circa zece minute și se oprește focul. În funcție de preferințe se poate adăuga mărar sau pătrunjel tocat mărunt.

Pentru iubitorii de carne se recomandă carnea de pui, piept sau pulpe dezosate. În acest caz, carnea se prăjește separat și se adaugă în tocăniță după ce a fost pus sosul de roșii. Dacă nu vrem să punem carne, dar vrem să avem gustul ei, se poate înlocui Vegeta Original cu Vegeta Gust de Găină.

Tocănița de vară din legume este foarte gustoasă și rece, chiar dacă este cu carne. Și nu degeaba am menționat de unde vine Vegeta, ci pentru a vă provoca să mergeți în vacanță, măcar cu gândul, dacă nu cu fapta. 

 

Leave a Reply