Cu Vegeta, toamna nu mai este gri!

Pentru unii, toamna este gri. Pentru alții, este o sărbătoare senzorială, o adevărată încântare a papilelor gustative dar și a privirii, generată de bogăția de legume și fructe coapte.

Este timpul în care se pregătesc proviziile pentru iarnă. Inclusiv celebra zacuscă, plină de vinete sau ciuperci, de conopidă, de gogoșari, ardei grași sau capia, ceapă roșie sau albă.

Înainte de a umple borcanele cu aromele toamnei, este bine să pregătim 5 kg de vinete, 2 kg de ardei capia, 2 kg de roșii, 1 kg de ceapă, 500 ml ulei, sare, Vegeta Maestro Piper Negru Măcinat (aroma va fi mai intensă decât dacă folosești piper boabe) și, după preferințe, Vegeta Maestro Boia de ardei dulce, iute sau afumată.

Începem prin a coace vinetele și ardeii. Pentru a le curăța ușor, după ce au fost coapte se pun într-un vas încăpător. Se presară sare peste ele și se acoperă vasul cu un capac pentru un sfert de oră. După curățare legumele se lasă într-o strecurătoare pentru a se scurge. După ce s-au scurs bine de tot, vinetele se toacă mărunt, iar ardeilor li se îndepărtează cotorul și se taie în bucățele  mici.

Separat se curăță și se taie ceapa julienne („peștișori”) și se pune la călit într-un tuci sau într-o cratiță încăpătoare, cu ulei, până devine translucidă. Peste ceapă se pun vinetele tocate și ardeii tăiați mărunt, sare, piper și boia de ardei, după gust. Se lasă să fiarbă la foc domol, amestecând din când în când pentru a nu se lipi de fundul cratiței și a nu se arde. După ce amestecul a dat în câteva clocote, se adaugă și roșiile date pe răzătoare, continuând fierberea până când toate legumele devin moi, lichidul a scăzut și zacusca a căpătat consistență.  

Zacusca se pune cât este fierbinte în borcane din sticlă, curate și perfect uscate. Deasupra, în fiecare borcan, se adaugă ulei cât să acopere amestecul. Se înfiletează capacele la borcane, se așază într-o tavă și se dau la cuptor pentru 5-10 minute.

Nu uita că aroma va fi amplificată de un mic adaos de Vegeta Maestro Boia de ardei dulce sau Boia de ardei iute, de boia afumată dulce sau de Piper Negru Măcinat.

 

Leave a Reply