Meteor Press pregătește două lansări de carte pentru Bookfest 2022

După trei ani de absență profund resimțită de către iubitorii de carte, Bookfest, unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de carte din România, revine. La ediția din acest an, Editura Meteor Press va fi prezentă cu două lansări cu tematică de mare actualitate, cu o promoție irezistibilă și gânduri frumoase pentru toți cititorii săi.

 

 Programul lansărilor de carte ale editurii Meteor:

1. JOI – 2 IUNIEORA 17,00 stand C04, Meteor Press – Volumul “Și acum încotro? De la ofițer decorat la condamnat politic, scris de I. Butnaru, prezintă memoriile unui deţinut politic care a petrecut şapte ani în închisorile comuniste ale României anilor ’50.

Un volum închinat celor ce au suferit pentru dreptate și libertate, oamenilor curajoși care au trăit printre noi, bărbaților dispuși să lupte și să se sacrifice pentru un ideal. „O teribilă lecţie a istoriei: sângele omenesc ce era spălat cu apă, care se scurgea apoi în canalele oraşului.” – I. Butnaru, deținut politic 1949 – 1956

Invitații, d-na Alina Radu Butnaru, nepoata autorului, prof. univ. dr. Alin Spânu de la Universitatea București, prof. univ. dr. Cosmin Budeancă, Director General IICCMER și Bedros Horasangian, analist politic, vor vorbi despre “lupta (contra comunismului), suferința (în închisori) și credința (în Dumnezeu și victorie)” care i-au însuflețit pe luptătorii anticomuniști, cum a sintetizat prof. Alin Spânu pe coperta a IV-a a volumului memorialistic.

[1945] …alături de mine, mulţi, foarte mulţi erau aceia care îşi puneau aceeaşi întrebare: „Războiul s-a terminat! Şi acum, încotro?”

[1959] …pretutindeni militari şi miliţieni, mai mulţi decât în penitenciare. Să fie oare ceea ce văd o închisoare mai mare? Iată că după o incursiune de atâţia ani prin timp, printre situaţii şi oameni de tot felul, printre evenimente diferite şi nu puţine, paşii calcă cu nesiguranţă pământul, în timp ce în gând îmi vine aceeaşi obsedantă întrebare: Şi acum încotro?

 

2. VINERI – 3 IUNIEORA 18,00Volumul Rusia – o scurtă istorie. De la Rusia kieveană până în present”, scris de Christopher Ward și John Thompson, în traducerea lui Mihai-Dan Pavelescu și Cristian Nica, redă, în mod organizat, cronologic, principalele evenimente din istoria Rusiei, de la cea kieveană ajungând până la mandatele lui Putin, intervențiile mai recente ale Rusiei în Siria, opoziția lui Navalny, noile relații ale Rusiei cu SUA și UE.

Iată ce ne spune în acest sens autorul chiar de la primele pagini:

„Mărimea Rusiei creează niște provocări speciale pentru oamenii ce locuiesc aici. Cum poate fi administrat un teritoriu atât de imens și bogățiile sale folosite eficient? Cum pot locuitorii să mențină legătura unii cu ceilalți și să-și dezvolte un simț al identității și niște scopuri comune? Care ar trebui să fie echilibrul între controlul de la centru și deciziile luate la nivel local?

Dimensiunile uriașe ale teritoriului Rusiei au generat niște consecințe strategice importante de-a lungul timpului. În mod paradoxal, această țară imensă e dificil de cucerit dar și de apărat. Inamicii Rusiei au avut întotdeauna bătăi de cap în invadarea și ocuparea ei.(…) Polonezii, turcii, suedezii, francezii, nemții au fost urmăriți de ghinion și nu au reușit s-o cucerească.

 Textul, deși e conceput pentru uzul academic, se parcurge cu ușurință și aspectele cele mai importante sunt reținute ușor pentru că relatările sunt foarte clar, curgător și accesibil scrise, bine ordonate și evidențiate, și temele importante sintetizate ireproșabil. Gradul de adresabilitate al cărții este, datorită acestor calități ale textului, unul larg.

Avem de-a face cu o sinteză remarcabilă, fără încărcături și comentarii inutile, cititorul fiind ajutat să înțeleagă cine sunt rușii, cum au evoluat ca societate și mare putere și de ce sunt ei așa cum sunt.

 Invitații, Prof. Univ. Dr. Adrian Cioroianu, Director al Bibliotecii Naționale, Dorin Matei, Redactor-șef la revista Magazin istoric, Ion M. Ioniță Redactor-sef la revista Historia, și Bedros Horasangian, analist politic și moderator al lansării, ne vor conduce prin spațiul istoric al unui popor care se întinde pe o vastă suprafață geografică, recunoscut de-a lungul timpului printr-un melanj de culturi, obiceiuri, atitudini și valori.

Meteor Press vă așteaptă la Bookfest cu reduceri semnificative la cărțile sale, cu o promoție care crește în viteză și ajunge până la 80% reducere!

PARTENERI MEDIA: Observator cultural,  Historia, Magazin istoric, BookHub, Liternet.ro, Cititor călător,  Literatura pe tocuri, Booknation, Dusa cu cartea, Delicatese literare, Porția de citit, Pagini de zi și noapte, Agentia de Carte, Pasiunea cititului, Anca și cărțile, Stil de vedetă, Bucuria lecturii, Domus-pr.ro, Momente de viață, Prefata de carte, BonCafé, Efemeia.ro, Lecturi și arome, Jurnalul iubirii, Biblioteca lui Liviu, CiteșteEmil, Rabbit Media.

Leave a Reply