Și copii pot avea deficiențe de auz

 

Deficiențele de auz la copii sunt adeseori trecute cu vederea, deși, conform unor statistici, afectează pâna la 3 nou născuți dintr-o mie. Incidența hipoacuziei nu pare a fi mare, dar calitatea vieții unui copil ce nu aude este profund afectată.

Hipoacuzia este o afecțiune care nu provoacă durere, însă este acel tip de afecțiune care constituie un impediment în a lega relaţii sociale şi a te descurca optim în anumite situaţii din viaţă. Surditatea este din ce în ce mai întâlnită în momentul de față, deoarece pacienții ajung la specialist extrem de târziu.

Incidența hipoacuziei este de 1,25-3 cazuri la 1000 de nou-născuţi. România este locul unde se estimează există un număr de peste 2 milioane de persoane hipoacuzice.Deși acest tip de afecțiune este întâlnit la toate vârstele, cele mai severe afecțiuni sunt întâlnite la copii. Surditatea nu este vizibilă la naștere, un bebeluș hipoacuzic arată, se dezvoltă și se manifestă ca și un nou născut normal.

Copiii aflați la vârste mai mari pot vorbi și auzi bine acasă, dar nu în colectiv, deoarece suferă de o deficienţă moderată a auzului. Aceasta poate provoca probleme doar în mijlocul zgomotului de fundal al unei săli de clasă sau la locul de joacă și poate constitui un motiv de excluziune socială a copilului.

Hipoacuzia afectează educația, contribuie la scăderea performanţelor școlare, respectului de sine, iar pe termen lung, afectează viața de adult.

Depistarea surdității la un stadiu incipient și protezarea cu o proteză auditivă ajută pacientul să-și redescopere micile plăceri ale vieții.

Pentru a depista problemele de auz ale copilului este suficientă o vizită în cabinetul Clarfon din oraș. Acolo se realizează o audiogramă care depistează  acuitatea auzului celui mic.

Specialiștii Clarfon vor oferi cele mai bune soluții în cazul în care copilul suferă de hipoacuzie, mai ales că multe dintre afecțiunile de auz ale copiilor se corectează ușor, dacă sunt depistate la timp. În cabinetele Clarfon puteți beneficia de testarea gratuită a auzului pentru adulți și copii. 

Leave a Reply