Pentru sistemul educațional românesc integrarea școlară a copiilor cu nevoi speciale este încă o situație problematică. Pentru a îndrepta această stare, asociația The Story of Autism, care apără și promovează drepturile persoanelor cu tulburări din spectrul autismului, a lansat campania „STOP Discriminării, toţi copiii au drepturi egale”.
Autismul este o mare provocare și problemă cu care se confruntă educatorii, profesorii și părinții. În prezent, școlile nu au cadre didactice specializate și materiale educaționale speciale pentru copii cu nevoi speciale.
În România, datele arată că în prezent sunt 558.000 de oameni cu nevoi speciale, din categoria autismului, aici regăsindu-se incluşi atât copiii, cât şi adulții. 6 din 1.000 de persoane trăiesc în tărâmul acestei tulburări.
„Autism și discriminare – doi termeni care sunt, din păcate, întâlniți foarte des în aceeași propoziție, explică Alexandra Dreghiciu, fondatoarea Centrului The Story of Autism. Cel mai des, aceste cuvinte sunt folosite pentru a relata experiența unui copil, însă discriminarea nu are limită de vârstă, iar în contextul autismului, suferă atât copilul cât și părintele. Motiv pentru care, societatea trebuie să conștientizeze cât de important este ca noi toți să fim empatici cu persoanele din jurul nostru”.
Diferite studii au demonstrat importanța integrării. Conform acestora participarea copiilor cu autism în aceeași clasă cu copiii normativi îi influențează pe cei dintâi la trei niveluri principale: 1. Diminuarea comportamentelor care duc la eșec sau neadaptare; 2. Utilizarea crescută a limbajului; 3. Îmbunătățirea calității limbajului utilizat în scopul comunicării.
Pentru a înțelege lumea celor care nu sunt înțeleși de mulți dintre noi, uitând că fiecare are o poveste și este diferit în felul său, ar trebui să ne unească un lucru – capacitatea de a ne identifica afectiv. Chiar dacă fiecare persoană se dezvoltă diferit, asta nu înseamnă că nu suntem la fel.
Unicitatea The Story of Autism se remarcă prin Prietenie, Dezvoltare Personală și Integrare. Acestea sunt ideile principale de la care a luat naștere Povestea lui Luca – un spectacol de teatru educativ-incluziv pentru copiii tipici și pentru cadrele didactice. Aceasta are rolul de a aduce în lumină lumea interioară a copilului autist, dificultățile cu care se confruntă și maniera în care percepe viața.
Un alt proiect al centrului este „Make a Friend” prin intermediul căruia copiii tipici vin la centru și se joacă împreună cu copiii cu autism, astfel, realizându-se o mai bună dezvoltare pentru ambele categorii.