Invitație la lectură – „Mari Români – La răscruce de veacuri”, de Nicolae Petrașcu

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum a apărut în 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

Lucrarea a fost publicată din dorința autorului de a-și arăta recunoștința față de geniul multora dintre personalitățile epocii și cu scopul de a nu rămâne uitate. Nicolae Petrașcu, fratele pictorului Gheorghe Petrașcu, a trăit în perioada marilor schimbări și progrese făcute de România. La recomandarea lui Titu Maiorescu, ține, începând din 1892, un curs facultativ de Istoria literaturii române la Universitatea din București.

„În atingerea gândului urmărit, mărturisesc a fi fost ajutat de o predispoziție firească, darul de a admira cu sinceritate tot ce am întâlnit în înfăptuirile lumii ca bine, frumos și adevăr. Optimismul aprecierilor mele, despre fiecare în parte și despre toți în general, ca și despre spiritul secolului, a găsit un răsunet mai presus de toate așteptările.”(N. Petrașcu)

Primul volum îi aduce în prim plan pe Vasile Alecsandri și iubirile acestuia. Nu lipsesc mărturiile despre Nicolae Grigorescu, Dimitrie Bolintineanu, Ion I. C. Brătianu, Theodor Șerbănescu, sculptorul Ioan Georgescu, poetul, dramaturgul şi prozatorul Dimitrie Constantin Ollănescu-Ascanio, Duiliu Zamfirescu, George Cavadia, Mihail Kogălniceanu, Costache Negri și marea lui dragoste Giuseppina Berta, Cesar Bolliac, fabuloasa nuntă a Mariei Bibescu, Ioan Mincu, pictorul G. Demetrescu Mirea, amintiri asupra originii și familiei lui Ion Luca Caragiale; primari „de odinioară” ai Bucureștilor și se termină cu un capitol dedicat Crăciunurilor „de altădată”.

În volumul II al seriei „Mari Români – La răscruce de veacuri” printre titanii care au rămas în istorie și pe care autorul îi aduce în atenția publicului, se numără: George Enescu, Mihai Eminescu, Veronica Micle, Ion Ghica, Matei Millo, Take Ionescu și Grigore Manolescu.

Cele două volume sunt disponibile, împreună cu ziarul Adevărul, la chioșcurile de presă din data de 18 septembrie, pe site-ul editurii, www.pauleditions.ro, în magazine online și în librăriile din toată țara.

Leave a Reply