Lucian Dragomir are blog de legumicultor bio avizat

 

Lucian Dragomir este cunoscut mai ales datorită brandului La Borcan, sub care își comercializează legumele certificate bio. De curând, țăranul responsabil – așa cum se autonumește – a lansat un blog unde își descrie toate experiențele: de la sfaturi de cultivare până la descâlcirea birocrației aferente.

 

Lucian Dragomir, pe care îl urmăresc de ceva timp pe rețelele cunoscute, unde împărtășește cu generozitate imagini din gospodăria și mai ales bucătăria proprie ce stimulează imaginația și papulele gustative, produce legume pentru unele dintre cele mai bine cotate restaurante din România. Recent a încheiat un parteneriat cu TeamFresh HoReCa cărora le-a încredințat întreaga distribuție. Acest lucru înseamnă că sunt mai multe șanse să gustăm legumele sale în restaurantele bine gestionate și aprovizionate din București și din țară. 
și probabil nici o șansă să ne mai întâlnim cu legumele sale în piețele din Brașov, ca în imaginea de mai jos, care datează din vremea pandemiei. 


Este producător de legume bio autorizat încă din 2018, fiind primul din Brașov. El deține o mică fermă, suprafaţa cultivată 3400 mp din care 900 mp spaţii protejate(solarii), în satul Vad, comuna Şercaia, și a “făcut carieră” datorită legumelor sale care sunt apreciate și folosite de unii dintre cei mai importanți chefi de la noi.

Pe blog și-a propus să își descrie toate experiențele agricole de la ponturi pentru răsaduri, la istoria legumelor, de la sfaturi în ceea ce privește birocrația la rețete inedite. Lucian Dragomir oferă și consultanță de specialitate în agricultura bio.

“În copilăria trăită la bloc, verile eram nevoit să le petrec aparte. Tovarășii mei de joacă erau lipsă la apel odată cu terminarea școlii, care încotro pe la bunici la țară. Nedumerit, cu inocența vârstei o întreb pe mama: «Noi unde avem „la țara” noastră?»Răspunsul mamei: «Pe Avram Iancu sau pe Karl Marx (actual Maniu)» , bunicii din partea ambilor părinți locuiau la două stații de autobuz, nr 22, în centrul Brașovului! Prima vacă am văzut-o pe la 8 ani când am primit primul atlas zoologic!

Printr-un concurs de evenimente mai mult sau mai puțin fericite am fost nevoit să am mai multă grijă la ceea ce mănânc. Construcția mea psihică – musai trebuie să dețin controlul absolut – m-a făcut să îmi produc propria mâncare! Cum alimentația românilor este omnivoră, cu un accent mai ridicat pe legume (a se citi buruieni), am început timid să le cultiv. 

După 2 ani de amatorism am trecut la alcătuirea unor lucruri temeinice. Desţelenit  grădina casei bătrânești a familiei soaţei din Vad şi înfinţarea unei societăți comerciale cu înregistrarea numelui La Borcan, cu gândul de a-l transforma în brand. În opinia mea, la momentul când se trage linia finală, eu musai trebuie să fi înfăptuit următoarele: să platez un pom, să fi creeat un brand cu o oarecare recunoaştere şi să fi lăsat ceva scris despre ăstea!”, mărturisește legumicultorul.

Lucian are umor și un mod de a aborda lucrurile optimist și constructiv, în contradicție cu fatalismul ce caracterizează  fermierul (țăranul, cum îi place să se numească) român. Merită să-i accesați blogul chiar dacă nu veți cultiva niciodată mai mult decât busuioc, rozmarin și tarhon pe pervazul ferestrei. Ceva util tot veți găsi pe acolo sau măcar veți zâmbi puțin. 

 

Leave a Reply