Crăciunul acasă, cu cei dragi? Sau poate în vizită, dar tot la cei apropiați? Este o chestie de gust, poate și de oportunități. Dar gustul este cel mai important, mai ales în perioada aceasta. Și ce gust ar mai avea Sărbătorile dacă ar lipsi condimentele?
Recunoașteți că bucuria sărbătorilor este în relație directă cu aromele care le însoțesc? Parfumul subtil de brad care învăluie casa, aroma de scorțișoară ce răzbate dinspre bucătării și pleacă pe furiș să cutreiere străzile, amestecul acela de nedefinit de varză acră cu piper și carne, care ne fac să salivăm în așteptarea sarmalelor, usturoiul care a aromat răciturile. Toate acestea nu doar că dau savoare, ci creează și o legătură subtilă între mâncare, amintiri și bucuria sărbătorilor.
Condimentele nu doar îmbogățesc gustul preparatelor, ci joacă și un rol important în echilibrarea aromei și texturii acestora. În preparate traditionale de Crăciun precum sarmalele, cârnații, caltabosii sau slanina, condimentele sunt cheia rețetelor de succes. Ele evidențiază specificul fiecărui fel de mâncare și aduc un strop de magie fiecărei îmbucături.
Printre cele mai utilizate condimente în bucătăria românească de Crăciun se numără cimbrul, piperul, frunzele de dafin, usturoiul și boiaua de ardei. Cimbrul este nelipsit din sarmale, oferindu-le un gust inconfundabil și potențând aroma cărnii și a verzei murate. Vegeta NaturPiper negru măcinat este cel care adaugă o notă moderată de picant și completează perfect gustulpreparatelor din carne. Frunzele de dafin, folosite la fripturi, contribuie la un gust aromat șicomplex. Usturoiul este condimentul-vedeta al cârnaților de casă și al preparatelor din carne de porc, oferindu-le un gust puternic și distinct. Iar Vegeta Maestro Usturoi granulat este o opțiune de luat în calcul.
Un condiment cu adevărat special în bucătăria tradițională este boiaua de ardei. Vegeta NaturBoia de ardei dulce, Vegeta Natur Boia afumată dulce sau Vegeta Maestro Boia de ardei iute, toate vor adăuga culoare, aromă și profunzime preparatelor tradiționale.
Boiaua dulce este ideală pentru preparatele care necesită un gust mai blând și o notă de culoare, cum ar fi fripturile sau tocanitele. Boiaua iute, pe de altă parte, aduce un strop de foc înpreparatele care doresc să surprindă papilele gustative. Este perfectă pentru cârnați, tochituri,unele sosuri care însoțesc carnea si, desigur, la prepararea slăninei.
Pe toate le prețuiesc și folosesc tot timpul anului, dar zilele acestea le îndrăgesc și mai mult, pentru că preced sărbătorile, cu toată bucuria lor.