Apogeum, o experiență completă, de neuitat!

Despre bunicul matern am aflat încă din copilărie că era din Valea Călugărească. Nu l-am cunoscut și pentru că mica lui podgorie a fost sursa multor neplăceri legate de studiile mamei, nu mi s-au oferit niciodată prea multe amănunte despre el. Era firesc în perioada comunistă, când doar originea umilă era la mare căutare. Dar bunicii i se lumina privirea, când amintea laconic despre perioada petrecută la socrii ei: “era liniște, belșug, casa nu era împrejmuită de garduri, iar cât vedeai cu ochii erau numai vie și pomi”.

Zilele trecute am avut bucuria de a vizita Crama Apogeum, aflată pe domeniul deținut de Virgil Mândru. Un loc magic, unde în vase amforă din ceramică se săvârșește sub ochii atenți ai proprietarului, vinificatorului și uneori chiar și ai omului de încredere, minunea ce a cucerit deja trei continente, pe numele său Feteasca Neagră Apogeum. 

 

Despre acest vin, obținut dintr-o parcelă de viță veche de peste 50 de ani, domnul spune Mândru* că îl dedică poporului român, geniului său ascuns, asemănându-l cu acesta “ceva în care puțini cred, dar care ascunde un potențial imens”.

Pe domeniu se află conacul ce a aparținut  Principelui Nicolae, fratele regelui Carol al II-lea, care s-a stabilit aici cu aleasa inimii sale, Ioana Doletti.

Clădirea, distrusă în vremea comuniștilor, a fost restaurată respectând arhitectura vremii și chiar tehnica de construcție. Minuțiozitatea a mers atât de departe, încât piesele care nu au mai fi putut procurate din surse autohtone, au fost aduse din alte locuri, condiția fiind să fie autentice, să aparțină epocii respective. 

La căldura emanată de un șemineu provenit din Italia, în zona de primire, proprietarul ne-a prezentat istoria locului, a vinurilor produse acolo și ne-a explicat conceptul Valahorum, un brand umbrelă, sub care în acest moment sunt oferite experiențe viticole complete, la alte două crame: Mierla Albă, aflată la doar 5 km de Apogeum și Mennini, situată în Drăgășani. Acest concept a atras și alte crame care îndeplinesc condițiile autoimpuse – cramă mică, cu personalitate, existența unui conac destinat cazării și o metodă diferită de a fabrica vinul, din care unul să fie premium  – iar anul viitor este posibil ca Valahorum să includă mai multe crame. 

Revenind la conacul Apogeum, acesta are o sală de bal frumos ornamentată, șase camere destinate cazării, o terasă cu un cuptor zidit și un spațiu verde, mărginit de vie. Cinci din cele șase camere poartă nume de vinuri, iar cea de a șasea este de fapt apartamentul regal, aflat permanent la dispoziția Casei Regale a României, conform unei înțelegeri existente între aceasta și proprietarul cramei. 

Atunci când nu este solicitat de vreun membru al Casei Regale el poate fi închiriat, în anumite condiții, pentru o sumă care se situează undeva pe la 500€ per noapte. 

 

În amenajarea camerelor se remarcă aceeași grijă pentru păstrarea spiritului epocii, la decorațiuni, mobilier, mergându-se pănă acolo încât încuietorile ușilor  sunt autentice, din vremea construirii conacului. 

This slideshow requires JavaScript.

 

Experiența vizitării conacului este întregită de somelierul Ștefan Timofti, pasionat de gastronomie, care pregătește meniuri din ingrediente locale, sezoniere, care să pună în valoare vinurile pe care le prezintă. 

Pe noi ne-a așteptat cu niște antreuri aproape sofisticate în simplitatea lor, avertizându-ne în timp ce ne turna în pahare Busuioaca de Bohotin Valahorum, că urmează feluri mai elaborate. Și au urmat: somonul cu șase feluri de rădăcinoase fierte (cartof alb, violet și topinambur) sau marinate (morcov, păstârnac, cipolline roșii) și dovlecel, marinat și acesta, la care a asociat aceeași Busuioacă; mușchiulețul de cerb cu coșulețul din parmezan umplut cu ciuperci sălbatice sotate, acompaniat de o Fetească Valahorum.

Amfitrionii noștri, proprietarul  Apogeum și fondatorul Valahorum – Virgil Mândru, Daniel Dorneanu – coproprietarul Mierlei Albe și Dan Bundur – brand managerul Valahorum ne-au oferit toate informațiile solicitate, povestindu-ne inclusiv despre alegerea designului etichetei, conceptul care i-a stat la bază, dezvăluindu-ne chiar și cartea care a inspirat-o pe autoare, Andra Rusu. Nu intru în amănunte, doar precizez că ea conține simboluri ale vieții, soarelui, perenității. 

La final, într-o atmosferă dominată de perfecțiune, în paharele cu formă perfectă, pregătite (cum altfel decât perfect?) de către Dan Bundur, Ștefan ne-a oferit spre degustare și comparare Feteasca Neagră Apogeum din 2015 și cea din 2016, care va fi pusă în vânzare peste câteva luni. I-am admirat cu toții calitățile, am fost de acord că cea din 2015 este perfectă, dar la preferințe voturile s-au împărțit în mod egal între cele două ediții. Ne-am bucurat de vin dar și de bucuria celor doi autori – Virgil Mândru și Daniel Dorneanu. 

Am vizitat apoi locul unde se făurește această minune, în vasele din ceramică, având formă de amforă, am degustat vinul fascinant din acest an, care promite deja performanță. 

Am coborât în cramă, o altă dovadă a geniului românesc (domnul Mândru ne-a mărturisit că a încercat să mai construiască o cramă, mai mică, dar nu a izbutit să obțină caracteristici identice). 

Iar pe înserat, când reveneam spre conac, am privit în jur și am înțeles licărul din ochii bunicii și sensul cuvintelor sale: “era liniște, belșug, casa nu era împrejmuită de garduri, iar cât vedeai cu ochii erau numai vie și pomi”.

 

*o licență, nu o scăpare 😊

 

One comment

Leave a Reply