Scurtmetrajul „Bilet de iertare”, disponibil online

În zilele de 8, 9 şi 10 aprilie scurtmetrajul „Bilet de iertare”, va fi difuzat gratuit pe pagina oficială a Alinei Şerban, regizoarea filmului cât și pe pagina Asociaţiei Untold Stories. Demersul este ocazionat de Ziua Internațională a Rromilor.

În urmă cu 50 de ani, ziua de 8 aprilie a fost adoptată ca Ziua Internaţională a Rromilor, în Londra, la primul Congres al Uniunii Internaţionale a Rromilor. Atunci au fost adoptate şi cele două mari simboluri ale naţiunii rrome de pretutindeni: steagul şi imnul internaţional „Gelem, Gelem“.

Cu acest prilej, se va difuza în zilele de 8, 9 şi 10 aprilie scurtmetrajul „Bilet de iertare”, pe pagina oficială a Alinei Şerban, regizoarea filmului cât și pe pagina Asociaţiei Untold Stories. Termenul de „iertare” era folosit în timpul robiei romilor și semnifica eliberarea sclavului rom, care era „iertat” de robie.

Prezentarea scurtmetrajului va fi urmată de o discuţie informală despre acesta şi despre istoria şi cultura rromilor, din perspectiva invitaţilor: regizoarea Alina Şerban, cercetătoarea şi activista rromă Margareta Matache, directoarea programului de studii rrome de la Harvard, cercetătorul Petre Petcuţ şi actorul Emil Măndănac.

„Bilet de iertare”, realizat în 2020, reprezintă o dublă premieră în cinematografia română: primul film care tratează tema sclaviei rromilor din perspectivă rromă, scris şi regizat de prima regizoare rromă din România, Alina Şerban. 

Filmul a primit Mențiune Specială la TIFF, premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj la „Ake Dikhea” – Festivalul Internaţional al Filmului Rromani de la Berlin şi Best Narrative Director la Festivalul Internaţional „Female Voices Rock” – Statele Unite.

Scurtmetrajul este bazat pe o întâmplare reală din anii 1800, în vremea sclaviei rromilor în Ţările Române. El prezintă povestea unui sclav rrom, al cărui destin stă sub semnul iubirii a două mame – mama sclavă, cea care l-a născut, şi cealaltă, mama boieroaică al cărei proprietate este şi care îl iubeşte ca pe propriul ei fiu. Filmul face parte dintr-un viitor proiect de lungmetraj care urmăreşte povestea lui Dincă, sclavul rrom care a schimbat cursul istoriei în Ţările Române.

Alina Şerban este absolventă a Royal Academy of Dramatic Art (RADA) şi Tisch School of Arts, New York, este prima regizoare rromă de teatru şi film din România, inițiatoarea teatrului cu mesaj social rrom şi actriţă câştigătoare a numeroase premii internaţionale pentru interpretare.

Înființată în 2015 de Alina Șerban, Asociația Untold Stories este o organizație non-profit care are ca misiune combaterea discriminării şi dezvoltarea de proiecte artistice şi educative de teatru şi film care contribuie la crearea unei societăți diverse, pluralistice și tolerante.

Leave a Reply