Câte feluri minunate se pot face din lactate!

Timpul petrecut în bucătărie nu este timp pierdut ci mai degrabă timp pe care îl acorzi familiei, celor dragi și nu în ultimul rând, ție. Cunoașterea unor  produse, ingrediente sau procese tehnologice pot determina rezultate spectaculoase, care aduc bucurie tuturor.
La exact 2 ani de la debutul pandemiei, de lockdown și suita sa de restricții și frustrări, gândurile multora dintre noi se îndreaptă din nou către gătit, ca mod de relaxare dar și ca eventuală formă de adaptare la o realitate plină de provocări. 
Am testat recent o suită de produse BIO de la Covalact de Țară și multe dintre ele mi-au confirmat ceea de știam deja și anume că te poți baza pe o calitate ridicată și constantă. 

Dincolo de marketingul bine gândit, în ambalajele verzi Covalact de Țară se află produse din lapte ecologic de calitate superioară, obținut de la văcuțele crescute în ferme ecologice, hrănite în aer liber, pe pășuni curate și cu furaje de cea mai bună calitate. 
Din gama BIO am testat: brânzică de casă, iaurt, sana, kefir, telemea, unt, lapte cu 3,7% grăsime.
Gustul bun și calitatea sunt prezente la toate produsele, dar untul și telemeaua mi-au oferit maxime satisfacții. Și pentru că zilele acestea de început de Martie  sunt prilej de întâlniri între prietene, care doresc să își ofere clipe de răgaz și chiar puțin răsfăț, am pregătit câteva pateuri. Rețeta de aluat este simplă și poate fi apoi folosită in funcție de necesități și inspirație. 
Ingrediente: 200 g unt 80% grăsime, 200 g brânză de vaci, 200 g de făină, 1/4 linguriță sare. 
Mod de preparare: într-un bol se pun făina și sarea, untul rece tăiat în cuburi și brânza de vaci. Se frământă repede și sumar, doar până se combină ingredientele. Nu se insistă cu omogenizarea, micile aglomerări de unt sunt binevenite, pentru că vor da frăgezime aluatului. Odată format, acesta se pune în  folie alimentară și se depozitează în frigider pentru minim 2 ore, dar preferabil peste noapte. 

Aluatul răcit se întinde la o grosime de 5-7 mm, apoi se taie cercuri cu o formă sau chiar cu un pahar, se adaugă o lingurița de umplutură, se așază în tava tapetata cu hârtie de copt și se coc la 200 grade, până se rumenesc frumos. 
Un aluat corect pregătit se va aera (umfla) și va arăta ca cel franțuzesc, adică va prezenta straturi. Pentru un aspect mai atrăgător, înainte de a fi puse la cuptor, pateurile se ung cu puțin lapte și se presară cu susan, mac, parmezan, după preferințe. 
Umpluturile pot fi diverse: brânza telemea, amestec de telemea și brânză de vaci, carne, ciuperci, gem etc. Calitatea lor depinde de calitatea ingredientelor, iar în imagine sunt pateurile pregătite cu unt BIO Covalact de Țară, umplute cu telemea și chorizo. 

 

Leave a Reply