Rețetă de bază, de la Vegeta

Suntem un popor cu o tradiție culinară solidă și apreciată. Și chiar dacă vremurile moderne ne-au făcut ca pe alocuri să mai înlocuim câte un ingredient ori să mai adăugăm unul nou și să reinterpretăm feluri de mâncare străvechi, bazele rămân baze.

Cum tradiție, de peste 60 de ani, a devenit și să punem un strop de Vegeta, fie că este Vegeta Legume, Vegeta Gust de Găină sau Vegeta Cub Legume, Găină, Vită sau Gulaș.

De data aceasta îți propunem o rețetă foarte simplă și economică, dar în același timp gustoasă, pe care o pregăteau și bunicile și străbunicile noastre: ciulamaua de pipote și inimi de pui. Și pentru că străbunica nu, însă bunica sigur folosea și Vegeta pentru a îmbogăți gustul acestui preparat, vom merge pe mâna ei, pentru că mâncarea făcu de mâna ei avea un gust inconfundabil, care ne fermeca. Rețeta este calculată pentru patru porții, așa că haideți să ne așezăm în jurul mesei și să așteptăm să fie gata și să sosească pe masă, fierbinte, alături de o mămăliguță mare, rotundă și galbenă ca o lună plină.

Ingrediente: 600 g de pipote și inimi de pui, două cepe, doi morcovi, un ardei gras, două linguri de ulei, trei linguri de făină, pătrunjel verde și 3-4 lingurițe de Vegeta (sau și mai bine, Vegeta Gust de Găină, ori un cub de Vegeta Găină).

Mod de preparare: se începe prin a prepara o supă, care va fi folosită la ciulama. Se spală bine pipotele și inimile și se pun la fiert într-o oală cu 4 litri de apă. După ce începe să fiarbă se adună spuma care se formează și se adaugă cepele curățate și tăiate în sferturi, apoi ardeiul gras tăiat în jumătăți și morcovii de asemenea tăiați în bucăți mari. Când toate au fiert bine, se scot pipotele și inimile și se lasă la răcit, iar supa se strecoară. Ceapa și ardeiul se aruncă, însă morcovul poate fi tăiat rondele fine pentru a fi folosit ca decor pentru că aduce o pată de culoare.

Se trece la ciulama, rumenind ușor făina în uleiul încins, până devine aurie. Se stinge cu supă, adăugată treptat și amestecând încontinuu pentru a nu se forma cocoloașe. Se subțiază ciulamaua după plac, aducând-o la consistența preferată. Se adaugă apoi pipotele și inimile care anterior au fost tăiate în bucățele mai mici și se mai lasă să dea în câteva clocote, amestecând continuu, adaugând și Vegeta. Se stinge focul, se adaugă rondelele de morcov fiert și se presara pătrunjel verde tocat fin. Ce festin!

-Publicitate- 

 

Leave a Reply