Porția ta de vitamine, din sardine

Nici o masă fără pește!” –  suna un slogan din anii regimului anterior, în care România avea o flotă de pescuit puternică, iar peștele oceanic era ieftin și prezent în toate magazinele, spre deosebire de toate celelalte alimente. Din acea perioadă unii dintre noi au păstrat obișnuința de a pregăti nenumărate preparate culinare pe bază de pește iar în familiile acestora s-a format gustul aferent.


Din rândul acestor consumatori au apărut cunoscătorii, care pun preț pe orice sortiment de pește și recunosc calitățile nutritive ale acestuia, în special conținutul
 de acizi grași esențiali Omega-3, atât de benefici sistemului cardiovascular și nu numai. Într-un top al speciilor bogate în Omega-3, sardinele ocupă un loc fruntaș, după halibut, hering, macrou, stridii și somon. Marele avantaj pe care micuții peștișori îl au în fațagreilor, este acela că e un pește mult mai accesibil ca preț față de „contracandidațiisăi. Iar după sardine, cu mai puțin Omega-3 decât ele, sunt păstrăvul și tonul proaspăt. Care, culmea ironiei, sunt specii care sunt în topul preferințelor culinare.

Ei bine, sardinele sunt niște pești pe cât de mici, pe atât de grași și foarte nutritivi, conținând aproape toți nutrienții de care organismul are nevoie, de la vitamina B12 la vitamina D, și de laproteine la seleniu. Cât despre Omega-3, în 100 de grame de sardine se găsesc nu mai puțin de 1480 mg.

Dacă revenim la latura practică, peștele nu mai este la fel de accesibil ca preț și alegerea cea mai convenabilă o reprezintă conservele. Iar sardinele din savuroasele conserve EVA vin tocmai din Marea Adriatică, în mai multe sortimente, pentru toate gusturile șipreferințele: EVA Sardine în ulei vegetal, EVA Sardine în ulei vegetal cu lămâie, EVA Sardine înulei de măsline, EVA Sardine în ulei vegetal cu ardei iute și EVA Sardine în sos tomat.

Nu doar delicioase și sănătoase ci și extrem de versatile, sardinele EVA pot fi consumate, desigur, ca atare, ca gustare, dar și ca fel principal, în combinații variate: în salate, în pizza sau paste, ori alături de o mămăliguță aburindă și chiar și un mujdei de usturoi. Practic, nimic nu ne reține sa adaptăm rețetele preferate, introducând micuțele sardine în alimentația noastră zilnică.

Leave a Reply