“Colecționarul de sarmale”, un nou volum al jurnalistului Cosmin Dragomir

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmale și alte povestiri gastronomice de Cosmin Dragomir, joi 14 decembrie, de la 18:30 la Librăria Cărturești Verona (Str. Pictor Arthur Verona 13-15).

 

“Colecționarul de Sarmale și alte povestiri gastronomice” este o antologie de articole, editoriale și studii culinare publicate în perioada 2017-2023. Volumul cuprinde și câteva texte care au apărut în Curatorul de Zacuscă. Cartea are peste 700 de pagini, copertă cartonată, structurată în 13 capitole tematice și este ilustrată de artistul Mihail Coșulețu.

 

Așa cum nici Curatorul de Zacuscă nu a fost exclusiv despre zacuscă, nici Colecționarul… nu este o carte dedicată sarmalelor. Avem și sarmale, dar spune sunt minoritare, dar nu numai. Este o carte despre gastronomie la modul general, nu una de rețete deși în destul de multe articole citez din cărți vechi de bucate. În cele peste 700 de pagini am publicat o selecție dintre textele mele scrise în ultimii 7 ani. Habar nu am dacă am scris mult sau prost sau mult și prost. Știu sigur mai am mult de scris și încerc o fac din ce în ce mai bine”, spune Cosmin Dragomir.

Prefața volumului este semnată de Diana Popescu, postfața de Adriana Sohodoleanu iar pe coperta a IV-a cartea este recomandată de Mircea Groza, Oana Coantă și Nico Lontras
Autorul și editura le mulțumesc partenerilor: Resort Casa Timiș, Bistro de L’arte, Ulei Eliada, Eisberg SimplyFresh, TeamFresh, Stadio, Carrefour, Gramofon Wine, La Mama.

Editura GastroArt anunță că până la finalul anului 2023 va lansa și volumul “Ce e nou în Noua Gastronomie Românească” de Adriana Sohodoleanu Chimișliu. Adriana Sohodoleanu, doctor in sociologie din 2021, este gastronom. Teza sa de doctorat, care a analizat fenomenul Noii Bucătării Românești, o validează ca cercetător, iar experiența sa de proprietar de cofetarie artizanală ii asigură ancorarea practică în munca de laborator si în industrie. Adriana a contribuit cu articole la publicații precum Oxford Food Symposium’s Proceedings, Dilema Veche, Iscoada, Zile si Nopti și altele. Eseurile ei explorează conexiunile dintre mâncare și societate, atrăgând atenția asupra modurilor complexe în care culturaalimentară se împletește cu contexte socio-politice mai largi. Adriana este coautor al unei cărți de retete de deserturi istorice, alături de Cosmin Dragomir, și are intervenții săptămânale la Radio România Cultural sub umbrela proiectului său “Cultura la farfurie”, ce cuprinde și prelegeri la Fundația Calea Victoriei, cine culturale în colaborare cu chefs și somelieri, degustări, etc.

Cosmin Dragomir, cunoscut jurnalist culinar, este, alături de Cezar Ioan și Nico Lontras, coinițiator al Congresului Naționalde Gastronomie și Vin și al legii Ziua Națională a Gastronomiei șiVinului. În 2017 a lansat gastroart.ro prima revistă de specialitate dedicată cercetării istoriei gastronomiei și ospitalității românești, iar în 2018 editura omonimă specializată în valorificarea patrimoniului gastronomic.

A mai publicatCuratorul de zacuscă, 2021; Dulce Românie, o istorie a deserturilor de la noi, 2022 (coautor alături de Adriana Sohodoleanu). A organizat zeci de conferințe, dezbateri, comunicări pluridisciplinare cu tematică gastronomică, evenimente culinare.

 

Premii:
Gault & Millau, Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, Asociația Națională a Jurnaliștilor de Turism, HoReCa School
webstock:
2021 – locul III Best Company Blog – Salata de vorbe pentruEisberg: #simplyfresh;
2022 – locul II Best Branded Podcasts cu #amintirigustoase by Cronicari Digitali & Electrolux)

Leave a Reply