Producătorul Vinarte anunță două noi creații enologice de top sub semnătura enologului Iustin Urucu, în premieră pentru finalul lui 2023: Prince Soare 2017 și UniQ – Ediție rară (a 2-a) sunt disponibile în magazinele specializate și în curând și pe site-ul cramei, www.vinarte.ro.
Vinurile au fost lansate oficial la început de decembrie, în cadrul unui eveniment unic în România: 12 degustători profesioniști au fost invitați să le evalueze imparțial și să le descrie cu cuvintele proprii înainte de a cunoaște identitatea probelor. Concluziile – de interes pentru orice consumator exigent – se regăsesc în continuare.
Prince Soare 2017: intens fructat, condimentat, complex și opulent. 7.308 sticle
Prince Soare 2017 – o premieră absolută în portofoliul Vinarte – îmbină valoarea soiurilor Merlot și Cabernet Sauvignon cu cea a unui an viticol superlativ din cele două areale Vinarte – Stârmina (MH) și Bolovanu (OT) – și stabilește o nouă piatră de hotar în evoluția categoriei superpremium din România. La un sfert de secol după ce Vinarte a definit calitatea vinurilor roșii autohtone de nivel internațional, apariția acestui nou cupaj opulent, concentrat și savuros demonstrează un parcurs conceptual care continuă susținut. Doar 7.308 sticle sunt disponibile.
A fost caracterizat de către Cezar Ioan de la publicația Vinul.ro drept “concentrat, catifelat, cu impresii savuroase de fructe negre bine coapte, cutie de lemn exotic, cuișoare și final picant – 97 puncte (Mare Medalie de Aur)”.
“Cu arome complexe de fructe negre și smochine, condimente, brusture și ierburi aromatice, gustativ este intens, cu taninuri elegante și un postgust lung, condimentat, amintind de marile vinuri din Valpolicella”, au notat specialiști invitați la lansare.
UniQ Ediția rară nr 2: “There Will Be Blood”, a exclamat un degustător. Doar 3.440 sticle
UniQ ediția rară cu numărul 2, proaspăt lansată, confirmă promisiunea ediției inițiale din 2019. Izvorăște tot din priceperea și inspirația autorului Iustin Urucu și emoționează prin expresivitatea rezultată din îngemănarea celor trei supraselecții de Merlot (2017), Cabernet Sauvignon (2018) și Fetească Neagră (2020) din diferiți ani excepționali de la Stârmina și Bolovanu. Strugurii de Merlot și cei de Fetească Neagră provin din parcelele rezervate pentru Prince Mircea de pe domeniile Vinarte de la Stârmina (MH), întimp ce aceia de Cabernet Sauvignon au fost recoltați de pe coastele Dealului Bolovanu (OT), locul de naștere al iconicului SOARE. Sunt disponibile numai 3.440 sticle, cu potențial de evoluție de încă cel puțin 10 ani.
“Arome de fructe negre, vișină putredă, condimente, cu note pământoase și de gem de căpșuni și compot de cireșe. Se deschide către fructe roșii după un timp. Lemnul e bine integrat, aciditatea e bună, taninurile sunt bine marcate. Pe final, aduce gust de cacao și cafea, amintind pe ansamblu de celebrele cupaje supertoscane” – așa arată o compilație din notele de degustare ale celor prezenți la lansare.
“De asortat cu vită la grill și cu un film de colecție ca There Will Be Blood”, a notat unul dintre specialiștii invitați să-l evalueze.
A fost evaluat în avanpremieră cu 96 de puncte de Cezar Ioan de la publicația Vinul.ro: “foarte bine structurat, complex, cu promisiunea longevității”.
UniQ Ediția rară nr 1: o declarație de principii certificată de Kmp, mai sunt doar câteva sute de sticle
Prezentată special pentru a demonstra longevitatea vinurilor apărute ocazional sub eticheta UniQ, Ediția rară cu numărul 1, redegustată la 4 ani după lansare, a funcționat ca o declarație de principii: a dovedit, pe lângă complexitatea rezultată din învechirea la sticlă, un bun echilibru gustativ, armonie, bogăție, intensitate, longevitate. Vinul a fost rezultatul creativității enologului, care a dispus de câteva loturi minuscule ce aspirau la perfecțiune. Au existat doar 2.517 sticle, dintre care doar câteva sute mai sunt disponibile pentru comenzi, păstrate la producător în condiții perfecte și cu certificat de autenticitate.
La 4 ani după lansare, UniQ Ediție rară numărul 1 a fost creditat cu evoluție favorabilă pentru cel puțin încă un deceniu de către echipa Vinul.ro. Cu doi ani înainte, evaluatorii publicației Robert Parker îi acordaseră 92 puncte.
“Prietenos dar nobil, fructat (fructe roșii și negre, rodie, tomată), cu nuanțe discrete imprimate de lemnul de stejar, condimente și ciocolată, acest vin este copt și ca;felat”, au notat degustătorii la lansare.
Compania Vinarte – care deține 2 plantații cu viță-de-vie totalizând aproxima7v 200 de hectare și 2 crame în Oltenia (Stârmina – Mehedinți și Bolovanu – Olt), este primul producător de vinuri superpremium din România. Începând cu 1999 a înregistrat numeroase premii internaționale și naționale – SOARE Cabernet Sauvignon 2017, fiind primul și singurul vin românesc care a obținut până în prezent 93 puncte din partea evaluatorilor pres7gioasei publicații de influență internațională Robert Parker. Compania este prezentă pe piața HoReCa și de retail cu game precum Soare, Prince Mircea, Castel Bolovanu, Domeniile Vinarte, Castel Stârmina, Nedeea, Sirena Dunării, precum și cele două game exclusive Prince Soare și UniQ – ediție rară.