Viasat History va difuza documentarul Capitolul neștiut din povestea Annei Frank

Povestea Annei Frank, un simbol al toleranței și chipul Holocaustului, va fi difuzată în premieră la Viasat History, sâmbătă 13 aprilie la 22:00, cu titlul : Capitolul neștiut din povestea lui Anne Frank. 

Scrisori din trecut, ce predau o lecție despre prezent

În arhivele YIVO din New York, un voluntar a descoperit într-un dosar vechi o comoară, scrisorile tatălui Annei, Otto. Această urmă de corespondență dezvăluie lupta lui dureroasă de a obține vizele și de a-și salva familia de Holocaust. Rând pe rând, cererile sale pentru vize de ieșire au fost respinse și lumea i-a întors spatele, câte o țară pe rând.

Familia Frank, fără azil și fără speranță, s-a ascuns neputincioasă în Anexa Secretă. Soarta lor, atunci când au fost descoperiți, este relatată prin interviuri cu membrii familiei Frank, Eva Schloss, sora vitregă a lui Anne, care are o poveste similară, și Buddy Elias, vărul Annei. Maiorul Leonard Berney, care a eliberat tabăra Bergen Belsen, unde au murit Anne și sora ei Margot, relatează detalii necunoscute despre ceea ce a îndurat familia lui Anne.

Momentul în care acest documentar va întâlni privirile publicului are o semnificație aparte, în multe locuri din lume au loc conflicte în care populații sunt distruse pe criterii similare, oameni nevinovați înfruntă orori inimaginabile.

Întrebată de ce este relevant acest documentar și ce speră ca oamenii să preia din el, Paula Fouce, regizor și producător a explicat: „Există conflicte și genocide similare care distrug populațiile astăzi. De asemenea, criza actuală a refugiaților care face ravagii în Europa o oglindește pe cea masivă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Aș dori ca publicul să fie inspirat să ajute la combaterea prejudecăților și la prevenirea genocidelor”.

Paula Fouce are un palmares impresionant. Ea a produs și regizat „Song of the Dunes: Search for the Original Gypsies” și „Not in God’s Name: In Search of Tolerance with the Dalai Lama”. Paula a fost autoarea cărții „Not in God’s Name: Making Sense of Religious Conflict”, care conține un interviu cu Maica Tereza și este unul dintre autorii cărții „Shiva”. Ea a fost partener, vicepreședinte și director al KRCA, un post de televiziune din Los Angeles, între 1990 și 1997, precum și co-președinte al Consiliului de Artă din Asia de Sud la Muzeul de Artă din Los Angeles.

Cu privire la provocările cu care s-a confruntat echipa, Paula a explicat că partea cea mai grea a fost obținerea materialelor de arhivă: „Pentru regizori, prețul fotografiilor și al filmărilor poate fi prohibitiv”. Cu toate acestea, era evident o poveste ce trebuia spusă și care merita ca obstacolele să fie înlăturate: „Am aflat cum guvernele lumii blocau sau refuzau intenționat ajutorul către nenumărați refugiați, care apoi au pierit din cauza inacțiunii lor. Au fost omorâți țigani, evrei, homosexuali, oameni nevinovați cu malformații congenitale și mulți alții”.

Prin intermediul acestui documentar cei lipsiți de apărare, de atunci sau acum, primesc o voce și un spațiu să se exprime. 

Leave a Reply