Vinuri și Bucate Dobrogene – prilej de degustări de produse locale, workshopuri și conferințe – în weekend, la Tulcea

Târg-festivalul Vinuri și Bucate Dobrogene are loc în acest weekend la Restaurantul La Liman de pe Faleza Tulcea. La eveniment pot fi degustate sute de produse locale, iar cei interesați pot participa la dezbaterile din cadrul Congresului Regional de Gastronomie și Vin. Sâmbătă și duminică intrarea este liberă. 

Vineri seara va avea loc o cină de gală, pregătită de Chef Ileana Braniște, asezonată cu vinuri dobrogene de la patru crame locale. Meniul special creat pentru acest eveniment conține: șuberek, lapți și icre cu pudră de alge, supă groasă & aromată de raci,tochitură de porc cu midii, sărmăluțe de berbecuț cu tomate coapte și vânătă confiată și dobrogeană” cu brânzeturi maturate și fructe confiate, alături de vinuri din regiune – de la Crama Histria, Crama Rasova, Domeniul Bogdan și Via Viticola Sarica Niculițel. Pentru acest festin, rezervările sunt disponibile la restaurantul La Liman.

Seara va fi animată de cei doi organizatori ai evenimentului, amfitrionii Cosmin Dragomir și Cezar Ioan, inițiatori ai demersurilor care au condus la instaurarea prin lege a unei Zile naționale pentru gastronomia și vinurile din România și organizatori ai Congresului regional de gastronomie dobrogeană.

Seria de evenimente gratuite debutează sâmbătă, de la ora 12:00, pe terasa închisă a restaurantului, unde tulcenii sunt așteptați cu sute de produse dobrogene. Printre expozanți se numără Moș Iosif, Brânza TU!, Doza de Fresh (sucuri naturale), Moara Veche (băcănie), Țăranii Dobrogeni (băcănie).

Muzeul sarmalelor și colecții gastronomice dedicate peștelui și lactatelor

În același spațiu expozițional vor putea fi admirate parte din colecțiile GastroArt: zeci de ambalaje de lactate și cutii de brânză, etichete de conserve de pește sau cutii de caviar și alte exponate, unele cu o vechime de peste 100 de ani. Tot acolo publicul poate vedea parte din exponatele viitorului Muzeu al Sarmalelor: borcane, conserve, ambalaje de sarmale, cărți, obiecte promoționale, reclame și timbre cu și despre sarmale din zeci de țări de pe patru continente, plus alte surprize.

La mezanin vor avea loc conferințe și dezbateri despre gastronomia locală.

Programul complet al evenimentelor
(intrarea este liberă, în limita locurilor)

Sâmbătă 19.10.2024

12:30 deschiderea oficială participă:

Ștefan Ilie, primarul orașului Tulcea

Adrian Gemănaru, antreprenor La Liman

Cezar Ioan, publisher vinul.ro

Cosmin Dragomir, gastronom

13:30 – 14:30 conferință Turism sustenabil și în extrasezon

Ștefan Ilie, primarul orașului Tulcea

Alexandru Filip, președinte OMD Tulcea

Teodor Frolu, Muzeul Ivan Patzaichin

Moderator: Carmina Nițescu, winesday.ro

14:30 – 15:30 Vinurile Danubiano – Pontice

Valentin Ceafalău, campion mondial la degustări în orb

Alex Dona, desprevin.ro

Oana Stan, director marketing Domeniul Bogdan

Adrian Dolghin, oenolog Via Viticola

Moderator: Diana Popescu, jurnalist

15:30 – 16:30 Gastronomia locală, de la tradiție la viitor

Adriana Sohodoleanu, dr. în sociologia practicilor culinare

Ileana Braniște, chef

Matei Florin, Moara Veche

Robert Voicu, chef

Moderator Carmen Filote, jurnalist

Duminică 20:10.2024

9:45 – Tur pietonal Tulcea Istorică pentru doritori. Plecare la ora 10:00 din fața restaurantului La Liman
În interior, începând cu ora 10:00  

Workshop Unilever – Bucătăria Viitorului, chef Robert Voicu

Workshop TeamFresh Horeca, Lucian Dragomir producător bio

Workshop Inițiere în degustarea de brânzeturi: Marian Timofti, președintele FNDA, Nicolae Herțea, brânza TU!

Seminar: Distilatele românești, Ștefan Gogotă, La Horincie

Seminar: Producătorii locali și legumele bio, Lucian Dragomir TeamfreshHoReCa

Workshop: Pită Străbună plămădită cu copii, Matei Florin,  Moara Veche

Leave a Reply