Legea Tupeului

Opinii – Radu Georgescu

Îi întâlnim peste tot, ne agresează, ocupă spaţiul public cu zgomot, vor să fie permament în faţă. Sunt Tupeiştii.
Pe vremurile celelalte aveau mare grijă să se înscrie în Partid, erau cei făceau liste la cozile de la care cumpăram „Fraţii Petrăuşi” sau „Adidaşi”, deveneau informatori ai Securităţii.
Acum, îi vedem în trafic, cu maşini cumpărate la mâna a treia sau a patra, neapărat nemţeşti, să moară vecinii de necaz. Au însă grijă să cumpere cele mai mari boxe ca să se audă cât mai tare manelele la modă, fiindcă hip-hopul numai este de actualitate (vă amintiţi refrenul din „Tupeu de borfaş”: „Strigaţi «La Familia» dacă sunteţi cu mine/ Duşmanii mor, când ne descurcăm mai bine”?) . Pentru ei nu există legi ale circulaţiei, culoarea roşie a stopului este un moft, depăşirea interzisă este pentru fraieri iar dacă le atragi atenţia muşchii lor se încordează, fiind gata să omoare fiindcă nu te grăbeşti.
Îi vedem pe stadioane, unde încurajarea echipei favorite se reduce „La Moarte…” sau „M..e” ce adversar doriţi dumneavoastră. Se strîng în haite şi devin violenţi, de multe ori suporterii celeilalte echipe ajungând la spital, trenurile devin un câmp de luptă, chiar dacă există legi care interzic astfel de manifestări.
Îi vedem la televizor, unde singurul adevăr este cel rostit de şefii sau şefuleţii ierarhic superiori. Le poţi spune că Luna este rotundă şi că este satelitul natural al Pământului, pentru ei, dacă a zis Şefuˊ, continuare

articol apărut în Curierul National

Leave a Reply