Ieri, la clinica Kinetic Sport & Medicine a fost lansat Vacusport, un sistem ultraperformant de recuperare medicală și refacere sportivă, care are la bază medicina aerospațială și tehnologia revoluționară a vacuumului intermitent.
Primul din România, tubul cu vacuum sau camera hipo-barică se bazează pe principiul invers al camerei hiper-barice, în ceea ce privește presiunea exercitată, alternând cicluri cu presiune negativă și presiune pozitivă. Presiunea negativă aduce un aport crescut de oxigen în sange și în țesuturi, iar presiunea pozitivă are rolul de a „curăța” sângele de substanțele reziduale produse de metabolism, eliminându-le prin intermediul sistemului sanguin și al celui limfatic.
Vacusport poate fi asemănat cu o „inimă externă a corpului”. Medicina aerospațială stă la baza dezvoltării conceptului, tehnologiei și principiului de funcționare a sistemului de regenerare Vacusport. Într-un spațiu lipsit de gravitație, astronauții trebuie să urmeze un tratament de tipul LBNPD (Lower Body Negative Pressure Device – dispozitiv de presiune negativă în partea inferioară a corpului) la fiecare zece ore, pentru a evita problemele de ortostatism. În condițiile lipsei de gravitație, aceasta este singura modalitate prin care se poate asigura un aport sanguin suficient în extremitățile inferioare ale corpului.
Compania Weyergans, deținătoarea patentului Vacusport, a adus primul sistem de regenerare Vacusport din România la clinica de recuperare medicală și refacere sportivă Kinetic Sport Medicine din București. „Din punctul nostru de vedere, Kinetic Sport Medicine este cea mai reprezentativă clinică de recuperare medicală din România. Aici se abordează cu succes patologii complexe și avem posibilitatea de a dezvolta proiecte comune și studii clinice în domeniul recuperării sportivilor”, a declarat Silviu Apriutesei, director general Weyergans România.
„Avantajul major al tehnologiei Vacusport este că oferă o recuperare foarte rapidă, atât după efort fizic intens, dar și ca urmare a unor accidentări (entorse, luxații, leziuni articulare, ligamentare sau musculare la nivelul membrelor inferioare etc.) sau după anumite intervenții chirugicale la nivelul membrelor inferioare”, a declarat Gelu Cosma, fizioterapeut și managerul clinicii de recuperare medicală și refacere sportivă Kinetic Sport Medicine.
La nivel mondial, cluburile sportive de top utilizează terapia cu vacuum pentru a îmbunătăți performanța jucătorilor și a preveni accidentările în timpul antrenamentelor sau competițiilor. De asemenea, cele mai performante clinici medicale la nivel internațional utilizează terapia cu vacuum pentru tratamentul afecțiunilor ortopedice.
Ronaldo se mai numără printe sportivii care au un astfel de aparat pentru folosința proprie.