Colecția “Zestrea” marchează Ziua Națională la Lisabona

Anul acesta,  Ziua Națională a României va fi marcată prin două expoziții de artă și costum, în două locuri emblematice pentru Portugalia – în somptuosul Teatro Thalia, respectiv în Galeria de Artă a Institutului Cultural Român din Lisabona. Colecția “Zestrea” by Liliana Țuroiu va fi prezentată în cadrul evenimentelor culturale organizate la Lisabona de Ambasada României în Portugalia și de Institutul Cultural Român.

Ținutele prețioase Zestrea, inspirate de straiele domnițelor și reginelor, precum şi de motivele iilor româneşti tradiţionale, sunt expuse de Ziua Națională a României în celebrul Teatro Thalia din Lisabona. Expoziția face parte din evenimentul cultural organizat de Ambasada României în Portugalia, în prezența Excelenței Sale, Doamna Ambasador Ioana Bivolaru.
Construit în 1820 de Contele de Farrabo și distrus de un incendiu devastator, spațiul a fost reabilitat în 2009, având acum o impozantă fațadă de inspirație antică, cu coloane din marmură decorate cu sfincși. Teatro Thalia este un loc special, care găzduiește conferințe internaționale, concerte excepționale și evenimente culturale de prestigiu, precum cele ale Misterului Științelor, Ministerului Învățământului ori ale Asociației Academice din Lisabona.

Zestrea Ia LisabonaPeriplul portughez al “Zestrei” românești continuă, între 2 și 12 decembrie, cu expoziția de la Galeria de Artă a Institutului Cultural Român din Lisabona – un spaţiu modern și rafinat, aflat în cel mai vizitat cartier al Lisabonei, Alfama.
Eleganţa patinată a clădirii și designul interior ingenios, realizat în spirit contemporan, sunt sporite de spaţiul expoziţional de la parter. Acesta este un loc aparte, unde artiști consacrați din domeniul literaturii, artelor vizuale, muzicii, dansului și filmului și-au expus lucrările, au susținut spectacole ori concerte, așa cum a fost, de exemplu, prestația de excepție a violoncelistului Răzvan Suma, care a încântat auditoriul la evenimentul de deschidere oficială al noului sediu I.C.R. la Lisabona.

“Zestrea by Liliana Ţuroiu” este mai mult decât o colecţie de veşminte inspirate de straiele domnițelor de altă dată și de iile prețioase: este un proiect cultural de promovare a identităţii naţionale, cu un puternic caracter educaţional și intercultural, adresat celor preocupaţi de tradiţie, valori autentice şi modă. Proiectul cuprinde atât colecţia vestimentară modernă, inspirată din costumul tradiţional românesc, cât şi un album de artă şi costum, ale cărui fotografii au fost realizate în Castelul Bran.

Iar acum, prin expozițiile din decembrie de la Lisabona, colecția „Zestrea” își adăugă încă două locuri celebre, încărcate de istorie, cultură și simboluri, în impresionantul palmares expozițional internațional:
Palatul Schönbrunn, Sala Palmenhaus, Viena (2015).
Galeria de Artă a Institutului Cultural Român din Roma, la Accademia di Romania (2015).
Sala Wagram, Paris, Franța.
Pavilionul Național al României din Milano, din cadrul expoziției universale ExpoMilano (2015).
Castelul Jaegerhof și Sala Schumann a Muzeului de Artă, Dusseldorf, Germania – în cadrul evenimentelor jubiliare dedicate celor 150 de ani de Regalitate în România, organizate de Institutul Cultural Român și Asociaţia Culturală Româno-Germană Atheneum (sept. 2016).    Muzeul Naţional al Castelului Peleş– în Camera de Aur din Pelișor, unde este depusă inima Reginei Maria (2015).
Castelul Bran– în Camera de Muzică a Reginei Maria (2015).
Cetatea Făgărașului– în Sala Tronului (ianuarie-iulie 2016).
Palatul Bragadiru – în cadrul prestigioasei Gale International Wine Contest Bucharest (iunie 2016).
Palatul Cesianu-Racoviță, în Galeria de Artă Artmark, București, în cadrul Licitației de Valori Tradiționale Românești (septembrie 2016).
Castelul Bethlen-Haller, Jidvei (octombrie 2016).
Despre proiectul “Zestrea” pe  sau precum şi pe pagina

Leave a Reply