O cină la Burebista

Recent, am profitat de o seară de iulie nu tocmai caniculară și am cinat alături de câțiva prieteni, jurnaliști și bloggeri pasionați de gastronomie, în grădina restaurantului Burebista, de pe strada Batiștei.

Amplasat în centrul Bucureștiului, pe o stradă cu parfum nobiliar, în vecinătatea selectă a unor clădiri monument, cum sunt Casa Marmorosch Blank, Casa Alexandru Callimachi, Teatrul Național și a unui reper al ospitalității – Hotelul Intercontinental, restaurantul Burebista tinde să onoreze elegantul său anturaj.

Clădirea Art Deco, din strada Batiștei nr 14 – unde se află restaurantul, ea însăși clasată drept monument, a fost frumos conservată de cei ce i-au fost locatari, dar punctul său forte este surprinzătoarea grădină, preferată de numeroși ani de obișnuiții locului și de turiști.

 
Meniul este axat pe preparate tradițional românești, dar nenumăratele influențe balcanice sau chiar cele ale gastronomiei franceze se resimt în majoritatea rețetelor.
Branduit în trecut ca fiind cu specific vânătoresc, restaurantul Burebista din Batiștei oferă câteva feluri de gen, surprinzător de bine pregătite, cum ar fi mistrețul cu mere caramelizate. O carne fragedă, bine preparată termic (cu un sos dulce-acrișor pe bază de vin, cu un strop de unt pentru finețe și puțin cimbru, pentru evidențierea gustului de vânat), este echilibrată perfect, de un măr copt simplu, într-o crustă de zahăr.


Platourile cu specific prezintă o varietate de mezeluri sau brânzeturi corecte și savuroase, însoțite de legume de sezon. Poate ar mai fi loc de puțin rafinament aici, doar pentru a pune și mai bine în valoare calitatea ingredientelor, dar aglomerarea din farfurie nu diminuează gustul.


Deserturile, în schimb, sunt mult mai inspirat prezentate, gustul fiind potențat de asocieri până la urmă tradiționale, dar inspirate. Ștrudelul cu mere vine călduț, însoțit de obișnuita cremă de vanilie, dar înghețată, pentru contrast. Bun!


Servirea pare promptă, nu risc afirmația fermă, dar am observat că cei aflați în jur aveau mereu în preajmă personalul și nu am remarcat neglijențe.
Spun că nu risc, pentru că noi am fost răsfățați de Eduard, un ospătar de școală veche, în adevăratul sens al cuvântului. Care știe să te surprindă cu un vin potrivit, prezentat corespunzător, sesizează când să-ți reumple paharul cu apă și momentul precis în care să debaraseze masa, fără să te irite.
Da, luxul descris mai sus vine la un preț pe măsură, dar perfect justificat de calitatea ingredientelor și de locația exclusivistă.
Dealtfel, Burebista s-a poziționat ca un restaurant turistic, iar pentru aceștia reprezintă o experiență plăcută, adecvată.
Restaurantul Burebista face parte din Max Grup Company, unul din cei mai importanți jucători pe piața HoReCa din România, grup ce deține în București în jur de 40 de locații: restaurante, saloane de evenimente, cluburi și cafenele.
Grupul deține în București localuri foarte cunoscute precum: Trattoria Monza, Shrimpania, Scoici și Creveți, Barrio, Zamon, Restaurant Santorini, La Ciurucuri, Berăria Park , Bistro 37-39, Najee, Babanovaque, Fabrica de Mâncare, Taverna Covaci, Tracia, Salon Traian, Salon Ferdinand , Ballroom Park.

Leave a Reply