Sărbătoare cu gusturi și arome de toamnă

Sâmbătă, 13 octombrie, restaurantul La Mama Ateneu a sărbătorit Ziua Recoltei, eveniment recurent, din suita celor intitulate #iubescIARomaneasca. Au fost pregătite bucate alese, reinterpretări ale unor preparate tradiționale, s-au sculptat dovleci și s-au realizat păpuși din linguri de lemn, sub îndrumarea meșterilor populari Marilena Iosifaru și Daniela Floroiu, din comuna Corbeni, Argeș.

Sâmbăta trecută, în curtea restaurantului La Mama Ateneu au fost instalate mici ateliere de meșteșuguri populare, deja tradiționalii baloți de paie, decorați cu roadele toamnei și un morman de dovleci, pregătiți pentru a fi sculptați de cei mici. A fost semnalul pentru începerea sărbătorii Zilei Recoltei.

Meniul special, alcătuit pentru această zi de Silvana Borza, creatorul de gusturi al lanțului de restaurante La Mama, a cuprins delicii inspirate din bucătăria tradițională, cărora li s-a adăugat o tușă contemporană, în ton cu preferințele de moment ale consumatorilor. Oaspeții au putut savura o cremă de fasole neagră cu trufe, supă cremă de dovleac, mâncare de pui cu gutui, berbecuț la proțap și pastramă de oaie la tigaie. Nu a lipsit delicioasa plăcintă cu dovleac și apreciatul vin al casei, denumit ( cum altfel?) Răsfăț.

Cătălin Mahu, proprietarul restaurantelor, ne-a întâmpinat cu paharele pline, cu zâmbete largi și vorbe de duh, ca de fiecare dată. Pentru acest eveniment a renunțat la tigaie, instrumentul…culinar care a susținut interesul consumatorilor pe durata verii, în cadrul evenimentelor “Brunch cu Mahu, la tigaie”.  Nu a renunțat însă la cămașa populară, autentică (recondiționată), pe care o poartă cu mândrie la astfel de ocazii, cum este Ziua Recoltei.

Au fost concursuri: de colorat, de sculptat dovleci, de zacuscă, de îndemânare și creativitate. A fost o atmosferă veselă, benefică, potrivită pentru o sărbătoare a roadelor. Nu au lipsit nici vrăjitoarele, dar acestea au fost prezente doar în desene, sau pe afișe. Vrăji însă au existat, dar s-au desfășurat prin cămări și cotloane, pentru a aduce pe masă cele mai savuroase bucate.

 

 

 

Leave a Reply